Actualitzat 7/3/2019 12:05:21 +00:00 CET

El Parlament crea una comissió per investigar les activitats "irregulars" de la Monarquia

Els Reyes Felipe i Letizia, acompanyats pels emèrits don Joan Carlos i donya
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

Està impulsada per JxCat, ERC, els comuns i la CUP i té el rebuig de Cs, el PSC i el PP

BARCELONA, 7 (EUROPA PRESS)

El ple del Parlament ha aprovat aquest dijous crear una comissió d'investigació sobre les possibles activitats "irregulars" de la Monarquia espanyola, que han impulsat JxCat, ERC, els comuns i la CUP, i que ha comptat amb el rebuig de Cs, PSC-Units i el PP.

Segons la proposta registrada pels grups impulsors, la comissió hauria d'investigar les "activitats irregulars o delictives de persones vinculades a la família real espanyola, incloses les destinades a forçar el trasllat del domicili social de bancs, grans empreses i multinacionals fora de Catalunya després de l'1-O".

A més, volen que la comissió investigui els "presumptes comptes irregulars del rei emèrit, Joan Carles I, a Suïssa i altres paradisos fiscals", i les activitats irregulars o delictives que es puguin derivar de les declaracions que va fer Corinna zu Sayn-Wittgenstein.

Amb la seva creació, el Parlament suma una nova comissió d'investigació en aquest mandat: ja té tres en marxa --sobre els atemptats d'agost del 2017, sobre el projecte Castor i sobre el 155--, i altres pendents de validació --sobre les càrregues policials de l'1-O--.

GRUPS IMPULSORS

El diputat dels comuns Lucas Ferro ha sostingut que "una monarquia no pot ser un xec en blanc en un estat democràtic" i ha assegurat que, mentre hi hagi rei a l'Estat, exigiran que estigui sotmès al control democràtic de les institucions.

El cupaire Carles Riera ha defensat la necessitat d'investigar la casa reial espanyola per la seva "profunda implicació en corrupció, en el tràfic d'armes i en la vulneració de drets civils i polítics a tot el món", i ha retret la complicitat que tenen alguns partits amb la Monarquia.

Així mateix, Ruben Wagensberg (ERC) ha insistit que la Monarquia "no és democràtica, va ser decidida per Franco", i l'ha acusat de ser masclista, anacrònica, corrupta i de tenir relacions amb l'extrema dreta.

En la mateixa línia, Josep Costa (JxCat) ha assenyalat que la Monarquia espanyola és la institució pitjor valorada per la ciutadania catalana i ha criticat l'actuació de Felip VI després del referèndum de l'1-O: "Felip VI va exercir de líder de la repressió. Això els catalans no li podrem perdonar mai".

REBUIG DEL PSC, CS I EL PP

Matías Alonso (Cs) ha alertat que els grups sobiranistes "pretenen atemptar contra la principal institució de l'Estat" en crear aquesta comissió i ha advertit que el Parlament no té competència sobre la Monarquia, per la qual cosa ha exigit al president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, que presenti un recurs d'inconstitucionalitat.

Per part del PSC, Ferran Pedret també ha indicat que el Parlament està "ultrapassant" les seves competències en crear aquesta comissió i ha raonat que els grups sobiranistes pretenen crear-la ara per un interès electoral després de la convocatòria de les eleccions del 28 d'abril.

Finalment, el president del PP català, Alejandro Fernández, ha defensat el discurs del rei el 3 d'octubre i ha negat que la Monarquia no sigui democràtica perquè "les millors democràcies del món són monarquies parlamentàries, entre elles Espanya".