Actualitzat 19/04/2024 12:00

El Parlament convalida un suplement de crèdit de 145 milions per pal·liar la sequera

El conseller d'Acció Climàtica de la Generalitat, David Mascort, en la Diputació Permanent del Parlament
PARLAMENT

Prospera amb el 'sí' del PSC, ERC, Junts i els Comuns, el 'no' de Vox i l'abstenció de la CUP, Cs i el PP

BARCELONA, 19 (EUROPA PRESS)

La Diputació Permanent del Parlament ha convalidat aquest divendres un decret del Govern per concedir un suplement de crèdit als pressupostos prorrogats del 2023 de 145,2 milions d'euros per pal·liar els efectes de la sequera.
 
El decret, el contingut del qual ha presentat el conseller d'Acció Climàtica de la Generalitat, David Mascort, ha tirat endavant amb els vots a favor del PSC, ERC, Junts i els Comuns, el rebuig de Vox i l'abstenció de la CUP, Cs i el PP.
 
Aquest suplement de crèdit té, segons Mascort, l'objectiu de garantir l'execució de les obres d'infraestructures hídriques previstes el 2024, possibilitar les actuacions d'emergència per millorar i dotar de més recursos hídrics la població i assegurar nous ajuts al sector primari.
 
El conseller ha defensat que el decret és "prioritari i inajornable" per continuar fent una gestió quirúrgica --ha dit textualment-- de la sequera, i ha apel·lat a l'amabilitat dels grups parlamentaris per convalidar-lo.
 
Ha detallat que inclou 30 milions destinats a actuacions com la construcció de la dessaladora mòbil flotant, 18,6 milions per construir pous profunds i 9,1 milions per a la prevenció d'incendis forestals, amb mesures com la tala d'arbres secs o reduir la fauna cinegètica.
 
També ha concretat que la "quantia mínima" d'ajuts al sector primari puja a 50,5 milions d'euros, i ha afegit que el decret també inclou l'increment de personal previst per ajudar amb la sequera, que suposarà la contractació de 209 persones, que suposen 9,6 milions d'euros.
 
"EXECUTIN AMB CELERITAT"
 
La portaveu del PSC al Parlament, Alícia Romero, ha assegurat que és un decret urgent, però ha retret la "improvisació" del Govern en la gestió de la sequera, després de demanar al conseller que "executin amb celeritat" totes les obres programades.
 
Francesc de Dalmases (Junts) ha retret la manca d'autocrítica del Govern, que considera que va tard en la gestió de la sequera, i ha assegurat que la feina de l'executiu no els genera cap confiança: "Cada dia compta, tot i que estigui en funcions no decebi el crèdit que li atorga avui aquest Parlament", ha demanat a Mascort.
 
Per part de Vox, Joan Garriga ha criticat que el Govern hagi canviat d'opinió respecte al transport d'aigua en vaixells i ha responsabilitzat l'executiu de la manca d'aigua: "Pretenen fer els deures ara sense haver-los fet fa anys".
 
El diputat de la CUP Xavier Pellicer ha assegurat que el decret "és posar pegats" a la gestió de la sequera, i ha criticat que es destinin 30 milions a construir dessaladores, ja que considera que alimenta una bombolla de producció d'aigua i que cal un canvi de model.
 
La líder dels Comuns, Jéssica Albiach, ha criticat que el govern d'ERC estigui "accelerant la presa de decisions" durant la precampanya electoral, i els ha acusat d'arribar tard i no tenir un pla per a la sequera, després d'haver canviat d'opinió sobre portar aigua en vaixells i construir una dessaladora flotant.
 
MESURES "IMPROVISADES"
 
Carlos Carrizosa (Cs) ha sostingut que les obres que inclou el decret s'haurien d'haver fet fa temps, i ha afirmat que no s'oposen a que es destini diners a la sequera, però no donaran el seu suport explícit al Govern: "No podem donar suport a les coses mal fetes".
 
El líder del PP català, Alejandro Fernández, ha defensat que la solució a curt termini per a la sequera és la interconnexió de l'Ebre, ha acusat el Govern de proposar mesures "improvisades, algunes desconcertants, d'altres fins i tot ridícules" i insuficients i ha instat el conseller a ser realista.
 
Per part d'ERC, Marta Vilalta ha afirmat que, malgrat les crítiques, una majoria del Parlament votarà a favor del decret: "Benvinguts a la responsabilitat", i ha retret a Junts i els Comuns que no aprovessin els comptes de la Generalitat del 2024, prioritzant els interessos propis a l'interès comú, ha dit textualment.
 www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés