Publicat 16/01/2018 19:37

El Parlament es constitueix dimecres amb la incògnita de si els encausats podran votar

El portaveu adjunt de JxSí al Parlament Roger Torrent
Europa Press

Roger Torrent (ERC) presidirà amb tota probabilitat la Cambra amb els vots sobiranistes

BARCELONA, 16 gen. (EUROPA PRESS) -

El Parlament de Catalunya de la XII Legislatura es constituirà aquest dimecres a partir de les 11 hores amb una gran incògnita: si els vuit diputats sobiranistes encausats --tres a la presó i cinc a Bèlgica-- podran delegar el seu vot en no poder assistir a l'hemicicle.

Serà la primera vegada que es reuneix el ple després del 27 d'octubre, quan es va declarar la República i després es va desencadenar l'aplicació de l'article 155: el Govern central va cessar el Govern de la Generalitat, va dissoldre el Parlament i va prendre les regnes de l'administració autonòmica.

Des de llavors dotze líders sobiranistes han passat per la presó, dels quals quatre segueixen en ella, mentre que cinc membres del Govern cessat són a Bèlgica; i també s'han celebrat unes eleccions catalanes que ha guanyat Cs per primera vegada.

Malgrat la victòria d'Inés Arrimadas, la majoria independentista es manté a l'hemicicle i la formen els 70 diputats de JunsxCat (34), ERC (32) i la CUP (4), mentre que la resta del ple estarà format per 65 diputats no independentistes: Cs (36), PSC (17), els comuns (8) i el PP (4).

ADVERTIMENT DELS LLETRATS

La primera polèmica de la legislatura ha arribat abans de la constitució de la Cambra: els lletrats han advertit que els 8 diputats encausats no poden delegar el seu vot perquè consideren que no compleixen cap dels supòsits del Regalment de la Cambra per fer-ho.

No obstant això, els lletrats consideren que l'última paraula la té la Mesa d'edat que presidirà la sessió constitutiva i que formen el diputat de més edat i els dos més joves, per la qual cosa estarà composta per tres diputats d'ERC: Ernest Maragall, Ruth Ribas i Gerard Gómez del Moral.

Si permeten que els diputats encausats votin, l'independentisme tindrà una majoria de 70 diputats per decidir sense més problemes el president de la Cambra; si no ho permeten, la majoria independentista quedarà amb 62 diputats, tres menys que el bloc no independentista.

Encara que l'independentisme quedés en minoria, amb tota probabilitat el president del Parlament serà sobiranista, ja que Cs, PSC, els comuns i el PP no han pactat un candidat alternatiu.

PRIMERA GRAN DECISIÓ

Si la Mesa d'edat avalés el vot delegat dels encausats, s'obriria el primer conflicte amb l'Estat de la nova legislatura: el president del Govern, Mariano Rajoy, ha anunciat que impugnaria davant el TC si votessin els diputats a Bèlgica i que estudiaria fer-ho si ho fan els que són a la presó.

ERC ha proposat que el president sigui el seu diputat electe Roger Torrent, de 38 anys i alcalde de Sarrià de Ter (Girona), per a una Mesa on també seran previsiblement Alba Vergés (ERC), José María Espejo-Saavedra, Joan García (Cs), David Pérez (PSC) i dos noms de JuntsxCat.

COM ES VOTA

El president del Parlament es vota amb els diputats escrivint el nom en una papereta que introdueixen en una urna: guanya qui tingui la majoria absoluta en una primera votació; si ningú ho aconsegueix, se celebra una segona votació amb els dos candidats més votats en la primera, i guanya el que obtingui més vots.

També es triarà als altres sis membres de la Mesa --dos vicepresidents i quatre secretaris-- si no hi ha cap contratemps, els independentistes revalidaran la majoria absoluta en l'òrgan rector amb quatre dels set llocs.

NOVÈ PRESIDENT

El president del Parlament triat serà el novè des de la restauració de la democràcia després d'Heribert Barrera (1980-1984), Miquel Coll i Alentorn (1984-1988), Joaquim Xicoy (1988-1995), Joan Reventós (1995-1999), Joan Rigol (1999-2003), Ernest Benach (2003-2010), Núria de Gispert (2010-2015) i Carme Forcadell (2015-2018).

Després d'haver estat triat, el president podrà dirigir-se als diputats de la Cambra amb el seu primer discurs de la legislatura; en el mandat anterior, Carme Forcadell va pronunciar un discurs que va acabar amb un "Visca la república catalana!".

PROPER TRÀMIT

Quan se superi aquest primer tràmit, el nou president del Parlament obrirà una ronda de contactes amb tots els grups i té 10 dies hàbils per convocar el primer debat per investir al proper president de la Generalitat.

Aquí la polèmica tornarà a cobrar força ja que JuntsxCat insisteix que s'ha d'investir Carles Puigdemont malgrat ser a Bèlgica, i ho fa en contra de l'opinió dels lletrats de la Cambra, que consideren "imprescindible" que el candidat sigui a l'hemicicle.

Seran dues setmanes en què l'independentisme haurà de resoldre si presenta Puigdemont i obre un nou contenciós amb l'Estat --Rajoy ha advertit que perllongarà el 155 si s'investeix el president cessat-- o cerca a un candidat alternatiu i evita la confrontació.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés