Publicat 17/1/2019 11:46:31 +01:00CET

El Parlament constitueix la comissió sobre drets civils i polítics sense Cs ni el PP

Comissió d'estudi sobre els drets civils i polítics.
Europa Press

BARCELONA, 17 gen. (EUROPA PRESS) -

El Parlament ha constitut aquest dijous la comissió d'estudi sobre drets civils i polítics amb l'absncia de representants de Cs i del PP i ha situat al capdavant de la comissió el diputat d'ERC i exconseller d'Acció Exterior Ernest Maragall.

Al costat d'ell, en el paper de vicepresident de la comissió, estar el diputat de CatECP Lucas Ferro i en el paper de secretari se situar el diputat de JxCat Francesc de Dalmasses.

Segons fonts parlamentries, el PP i Cs no han assistit ni han nomenat cap representant per a la comissió, per la qual cosa s'intueix que no hi assistiran, i la CUP no ha acudit a la sessió constitutiva "per motius d'agenda", han expressat fonts cupaires.

La CUP va decidir en el seu últim Consell Polític a Perpiny (Frana) prioritzar la seva tasca política i la mobilització al carrer a l'activitat en un Parlament, que consideren "buit de sobirania", han concretat fonts de la CUP a Europa Press, que han aclarit que, en aquest cas, la seva absncia no respon a aix sinó a la seva agenda, per la qual cosa no han pogut acudir a les constitucions de les comissions que s'han succet aquest dijous.

La comissió dels drets civils i polítics es constitueix per iniciativa del president del Parlament, Roger Torrent, que abans ha explicat que es crea perqu en els últims anys "l'expressió d'una voluntat democrtica i política d'una part d'aquest país ha estat contestada amb repressió i vulneració de drets".

"Aix no afecta només a qui pensa d'una determinada manera, sinó que afecta tothom i per tant afecta el conjunt del ventall parlamentari", i ha recordat que també afecta crrecs electes, i posa com exemple la detenció aquest dimecres de dos alcaldes de la CUP per la invasió de vies de l'AVE l'1 d'octubre del 2018 en l'aniversari de l'1-O.

Torrent ha destacat que la feina de la comissió és "analitzar aquesta vulneració i generar també una reflexió per fer la feina necessria per resoldre el conflicte entre Catalunya i Espanya respectant els principis democrtics".

Maragall, ha pres possessió de la presidncia de la comissió i ha pres la paraula per retreure a Cs i PP la decisió de no participar-hi: "Les absncies, com els silencis, també expliquen com és cadascú".

Ha confirmat el compromís i l'ambició de la comissió i ha assegurat que "no cal defensar-ne la creació perqu cada dia s'acumulen raons, com ahir, per exemple", amb les detencions.

Maragall ha explicat la necessitat de la comissió d'estudi perqu al marge de coincidir amb els judicis als dirigents coincideix amb l'auge de la ultradreta que posa en risc aquests drets: "Veurem el creixement de totalitarismes i neofeixismes que tenim a les portes del nostre país. Ho veiem també al Parlament".

"Aquí no estem només per denunciar, també estem per aprendre, per ensenyar, per illustrar a la ciutadania qu volen dir els drets polítics, de quina manera estan amenaats i com protegir-los", ha concls.

El diputat de JxCat i vicepresident de la mesa del Parlament, Josep Costa, ha demanat al president si podia intervenir i ho ha fet per criticar les absncies de Cs i el PP, que "reivindiquen la vulneració de drets" per no acudeixen a la comissió.

"Els drets civils estan en regressió. Les democrcies avanades en qualsevol moment poden perdre el nivell de resposta dels drets civils", ha resolt, i Maragall ha donat per conclosa la sessió.