Actualitzat 26/10/2015 09:39

El Parlament es constitueix aquest dilluns amb la mirada posada en la complexa negociació

Pleno del Parlament de Catalunya
Foto: EUROPA PRESS

Tots dos ocuparan l'esquerra de l'hemicicle i Forcadell és la principal candidata a presidir-lo

   BARCELONA, 26 Oct. (EUROPA PRESS) -

El Parlament de la XI legislatura iniciarà el seu camí aquest dilluns a les 11 hores amb els 135 diputats elegits en els comicis del 27 de setembre mentre JxSí i la CUP segueixen amb les seves "difícils" negociacions per arribar a un acord d'investidura i governabilitat.

   Dilluns és l'últim dia que es podia convocar el ple de constitució de la nova cambra catalana, una potestat que recau en el president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, qui precisament justifica haver esgotat els terminis per la "complexitat de les negociacions que s'estan portant a terme" entre totes dues formacions.

   Mas ja va dir dimecres que les negociacions "requereixen temps i paciència per part de tots si es vol que acabin bé", un argument amb el qual avisa que encara poden passar diverses setmanes fins que hi hagi un nou Govern, tot i que l'actual seguirà treballant en funcions.

   També funcionarà l'activitat del Parlament després de la constitució d'aquest dilluns, quan l'hemicicle tornarà a tenir els escons plens però amb significatives diferències en relació amb l'anterior legislatura.

   JxSí i la CUP ocuparan la bancada esquerra de l'hemicicle i la resta de partits la dreta, de manera que es trencarà el tradicional esquema i es configurarà un bloc d'independentistes i un altre de no independentistes.

   A més, el president deixarà l'ala dreta de l'hemicicle i s'asseurà en el mateix escó de l'esquerra que van ocupar els expresidents del PSC José Montilla i Pasqual Maragall, un lloc que no se sabrà si és definitiu fins que la nova Mesa el ratifiqui.

MESA DEL PARLAMENT

   La número 2 de la llista de JxSí, Carme Forcadell, és la principal candidata a presidir la Mesa del Parlament, que previsiblement comptarà també amb una vicepresidència i dues secretaries de JxSí, una altra vicepresidència de C's, una secretaria del PSC i una altra de SíQueEsPot.

   D'aquesta manera, JxSí tindrà majoria absoluta en l'òrgan rector del Parlament, després que la CUP declinés ocupar una secretaria a favor de la candidatura que va liderar Raül Romeva, una cosa que han criticat la resta de grups de l'oposició perquè creuen que "vulnera la pluralitat".

   La composició de la Mesa del Parlament serà el primer que votaran els nous diputats: fins que no s'efectuï l'elecció, hi haurà una Mesa provisional presidida pel diputat de més edat, l'escriptor Julià de Jòdar (72 anys, CUP), i integrada pels dos diputats més joves: Gerard Gómez (26 anys, JxSí) i Joan Giner (26 anys, SíQueEsPot).

LECTURA DEL DECRET

   El ple començarà amb la lectura del decret de convocatòria per part del lletrat major, Antoni Bayona; després, De Jòdar declararà oberta la sessió, els dos diputats joves llegiran el nom dels 135 diputats electes, i a continuació s'elegiran els set membres de la Mesa: una vegada constituïda, la nova presidenta obrirà consultes amb els líders dels grups per fixar la data del primer debat d'investidura.

   Aquest ple s'haurà de convocar en els deu dies hàbils des de la constitució del Parlament, per la qual cosa el termini màxim és el dilluns 9 de novembre, coincidint amb el primer aniversari de la celebració del procés participatiu sobre la independència de Catalunya.

   Si el primer ple d'investidura és el 9N i d'aquest no en surt un president, s'obrirà un termini de dos mesos per fer plens successius fins que hi hagi un acord i, si això no és possible, el 9 de gener hauran de convocar-se un altre cop eleccions autonòmiques.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés