Publicat 4/4/2019 17:29:36 +02:00CET

El Parlament condemna el terrorisme i l'ús de qualsevol tipus de "coacció i violncia"

Es reprn el ple en el Parlament de Catalunya
David Zorrakino - Europa Press

Una moció de Cs condemna "la xenofbia, el racisme, l'animadversió i l'odi"

BARCELONA, 4 abr. (EUROPA PRESS) -

El ple del Parlament ha aprovat aquest dijous una moció de Cs que condemna "qualsevol forma de terrorisme i l'ús de qualsevol tipus d'intimidació, coacció, incitació a l'odi o violncia que s'esgrimi" en la defensa de qualsevol ideologia.

La iniciativa ha estat aprovada amb el vot favorable de tots els grups, excepte dels quatre diputats de la CUP, que han decidit no participar en la votació.

La moció també condemna "enrgicament la xenofbia, el racisme, l'animadversió i l'odi", i ret homenatge a totes les víctimes del terrorisme.

A més, reconeix la feina de les forces i cossos de seguretat, i reafirma que l'ús de qualsevol forma d'intimidació, coacció o violncia legítima en defensa d'idees polítiques "constitueix una vulneració inacceptable dels drets civils i polítics".

Un dels punts de la moció demanava que cap grup que doni suport a accions d'una organització terrorista i refusi condemnar-ne els atemptats no pugui ser considerat demcrata, i un altre punt cridava a "impedir democrticament" que aquestes formacions puguin condicionar la formació de governs, per han estat rebutjats pel vot en contra de JxCat i ERC, i l'abstenció del PSC-Units i els comuns.

El diputat de Cs Matías Alonso ha lamentat que les víctimes del terrorisme "han estat massa temps silenciades i sense comptar amb el suport institucional i social que mereixen", i ha demanat no banalitzar els crims del terrorisme.

Des del PP, Esperanza García ha criticat els partits independentistes per votar en contra d'alguns punts perqu considera que "no hi ha cap coartada" que ho justifiqui, i ha assegurat que en les manifestacions independentistes es crida 'Terra Lliure'.

CRÍTIQUES A CS

La socialista Assumpta Escarp ha rebutjat qualsevol tipus de violncia, per ha recriminat a Cs que utilitzi un llenguatge per parlar del terrorisme que "sembla més per crear confrontacions" que per promoure valors democrtics.

Per part dels comuns, Yolanda López ha demanat tenir en compte qualsevol tipus de terrorisme i ha acusat Cs d'"utilitzar i polititzar el terrorisme", i d'aprofitar-ho per aconseguir la illegalització de partits.

El republic Jordi Orobitg també ha carregat contra Cs perqu creu que algun punt de la moció busca motius per illegalitzar partits i ha lamentat que el text tingui diverses "omissions", com no esmentar les víctimes de l'atemptat del 17 d'agost a Barcelona i que, segons ell, el Govern no est donant suport a les víctimes.

Jordi Munell (JxCat) s'ha sumat a les crítiques a Cs per aquesta qüestió perqu considera que alguns punts de la moció tenen "poc rigor" en tractar temes de terrorisme.

De la mateixa manera, el cupaire Carles Riera ha defensat que Cs "banalitza el terrorisme, instrumentalitza les víctimes i en fa un ús partidista", i ha demanat condemnar el terrorisme d'estat.