Publicat 7/9/2020 20:20:32 +02:00CET

El Parlament commemora el seu 40 aniversari amb un homenatge als 919 diputats que ha tingut

Acte de commemoració del 40 aniversari del restabliment del Parlament i d'homenatge als exdiputats de la Càmera.
EUROPA PRESS

Torrent critica que la judicialització fa la Cambra catalana "menys útil" per a la ciutadania

BARCELONA, 7 set. (EUROPA PRESS) -

El Parlament ha commemorat aquest dilluns el 40 aniversari des del seu restabliment amb un acte d'homenatge a les 919 persones que han estat diputats al llarg de les onze legislatures de la Cambra catalana en aquestes quatre dècades.

En un acte en l'hemicicle amb diputats de l'actual legislatura i exdiputats de diferents partits, en el qual s'han mantingut les distàncies de seguretat per evitar el contagi del Covid-19, el president del Parlament, Roger Torrent, ha reivindicat el treball fet pels diputats i per la Cambra en aquests 40 anys.

Considera que la tasca parlamentària és "donar forma al país" i construir el marc comú de la convivència de la societat catalana, i ho ha exemplificat amb l'avanç en la igualtat efectiva entre homes i dones que hi ha hagut en aquestes dècades, encara que ha avisat que encara queda camí per recórrer.

Després de recordar a l'expresidenta Carme Forcadell i les lleis socials que es van aprovar en l'anterior legislatura i que van ser suspeses pel Tribunal Constitucional, ha criticat que la "judicialització de la vida parlamentària desvirtua la institució i la fa menys útil" per a la ciutadania".

Per això, ha cridat a resoldre el conflicte a Catalunya i acabar amb aquesta judicialització: "El poble català té el dret a decidir què capacitat d'actuació i competencial vulgues para la seva Parlament".

També ha recriminat que en els últims anys el debat parlamentari s'hagi degradat i hagi augmentat la confrontació, per la qual cosa ha defensat que fa falta empatia i "més política, política de debò, per entendre i gestionar la pluralitat".

INTERVENCIONS D'EXDIPUTATS

Els escons que habitualment pertanyen als membres del Parlament han estat ocupats per exdiputats de diferents èpoques i diferents partits escollits per representar totes les persones que han passat pels seients de la Cambra catalana en aquests 40 anys, i després han intervingut en el faristol de l'hemicicle.

Concepció Ferrer, que va ser la primera dona membre de la Mesa del Parlament i una de les primeres vuit dones diputades de Cambra per UDC en les dues primeres legislatures, ha defensat que el restabliment del Parlament va ser el "símbol de la recuperació de la democràcia i del renaixement de Catalunya com a nació", i ha destacat el respecte mutu i la tolerància que hi havia entre els diputats en els primers anys.

També ha intervingut Francesc Codina, que va ser diputat de CDC entre la segona i la sisena legislatura, i que va formar part de l'equip responsable de la constitució i l'habilitació del Parlament en 1980, que ha enaltit el paper dels treballadors de la Cambra en els primers anys, i ha dit que els diputats han de tenir "honor d'haver servit a la gent de Catalunya".

Així mateix, Dolors Montserrat, diputada del PP durant 27 anys, i la primera dona que va ser portaveu d'un grup parlamentari, ha advertit que el "gran valor del Parlament és el respecte a l'Estat de dret, a les lleis que emanen de la Constitució i a l'Estatut", i ha lamentat que, segons ella, en els últims anys hagi augmentat la crispació i s'hagi perdut el respecte entre partits.

La socialista Manuela de Mare, la primera dona que va ser presidenta d'un grup parlamentari i diputada entre la tercera i la novena legislatura, ha demanat generositat als diputats actuals per aconseguir en els propers anys "construir més consensos, més democràcia, més participació i més acords".

Finalment, el president de la Cambra entre 2003 i 2010, Ernest Benach (ERC), ha assegurat que la història del Parlament és "una història tràgica" perquè, des que es va fundar en 1932, un dels seus presidents va ser afusellat --Lluís Companys--, cinc es van exiliar pel franquisme i ara l'expresidenta Carme Forcadell està a la presó per, segons ell, haver fet respectar els drets dels diputats, i ha reclamat mantenir el prestigi de les institucions catalanes.

Contador