Publicat 20/05/2021 07:37

El Parlament comença aquest dijous el ple que investirà Aragonès president del Govern

Archivo - Arxivo - El candidat d'ERC a la Presidncia de la Generalitat, Pere Aragons, en una imatge d'arxiu.
DAVID ZORRAKINO - EUROPA PRESS - Archivo

El candidat d'ERC ser investit el divendres a cinc dies d'esgotar el termini

BARCELONA, 20 maig (EUROPA PRESS) -

El Parlament comenar aquest dijous a les 16.00 hores el ple d'investidura del candidat d'ERC a la Presidncia de la Generalitat, Pere Aragons, que ser triat en la votació que se celebrar el divendres a cinc dies d'esgotar el termini límit.

Aquest dimecres la presidenta de la Cambra catalana, Laura Borrs, ha proposat formalment Aragons com a candidat a la Presidncia després de la ronda de consultes amb els grups parlamentaris i ha convocat el ple d'investidura aquest dijous a les 16.00 hores, que continuar el divendres a les 9.00.

Ser el segon ple d'investidura al qual se sotmet Aragons, després de les dues votacions fallides a finals de mar, quan Junts es va abstenir i no va aconseguir els vots suficients per ser triat president.

Aquesta vegada, la formació de Carles Puigdemont sí que donar el seu suport a la investidura d'Aragons després de l'acord tancat amb els republicans, que van anunciar el dilluns després de tres mesos de negociacions entre tots dos partits.

Aquest mateix dimecres, Junts ha anunciat que les seves bases han ratificat el pacte amb el 83% dels vots, mentre que la CUP ja no ha de fer cap validació interna de l'acord amb els republicans, per la qual cosa Aragons té 74 vots assegurats per ser investit com 132 president de la Generalitat en la primera votació del divendres.

SER INVESTIT EL DIVENDRES

El ple comenar el dijous a les 16.00 hores amb la intervenció d'Aragons per exposar de nou i sense límit de temps el seu programa de govern, com ja va fer en la sessió d'investidura fallida al mar, i després intervindran els grups parlamentaris --ho faran de major a menor representació, amb ERC al final, i durant un mxim de mitja hora--; es preveu que Aragons els hi contesti un per un, la qual cosa obrir un torn de rplica per a cada partit.

Aquest dijous es produir el debat amb alguns dels grups, la resta seguir a partir del divendres a les 9.00 hores, i després es far la votació en veu alta, dient 'sí', 'no' o 'abstenció'.

Aragons necessita obtenir majoria absoluta per ser investit, és a dir, 68 vots, per la qual cosa amb tota probabilitat ja el divendres ser escollit president de la Generalitat i no necessitar anar a una segona volta, en la qual en tindria suficient amb una majoria simple --més vots a favor que en contra--.

Ser la primera vegada a la histria que el candidat a la Presidncia és investit després d'haver fracassat en dues votacions anteriors: en totes les legislatures el president havia estat escollit en primera o en segona votació, mentre que el 2015 Artur Mas no va aconseguir ser investit ni en primera ni en segona volta per no ho va tornar a intentar i el candidat, que finalment va ser investit, va ser Carles Puigdemont.

PLE EN L'HEMICICLE

Les dues sessions d'investidura fallides d'Aragons al mar es van celebrar a l'Auditori de la Cambra catalana perqu hi poguessin ser tots els diputats garantint totes les mesures sanitries pel coronavirus, ats que es tracta d'un espai més ampli que l'hemicicle, on tradicionalment se celebren els plens i les investiduras.

No obstant aix, com ja ha succet en els últims plens per estalviar la despesa que suposa adaptar l'Auditori, el ple se celebrar en l'hemicicle com és habitual i perqu puguin ser-hi tots els diputats garantint les mesures sanitries, una part s'asseur en els escons que els corresponen a cada grup, deixant un seient buit entre cada diputat, i la resta es distribuir a la zona del públic i les llotges de convidats.

INVESTIDURA 96 DIES DESPRÉS DEL 14F

Aragons ser investit aquest divendres 21 de maig, 96 dies després de les eleccions catalanes del 14 de febrer i a cinc dies d'esgotar-se el termini establert per triar un president i evitar la repetició electoral, ja que el límit és el dimecres 26.

En aquests més de tres mesos, Aragons ha passat de defensar la necessitat d'aconseguir un acord rpid per formar un Govern en plenes funcions --que volia que fos ampli amb ERC, Junts, CUP i comuns--, a renunciar a aquesta fórmula i apostar per un Govern de coalició només amb els de Puigdemont; ha vist com naufragava al seu primer debat d'investidura al mar, ha trencat la negociació amb Junts i ha proposat governar en solitari, i finalment ha tancat personalment un acord de coalició en un cap de setmana amb el secretari general de Junts, Jordi Snchez.

Després dels comicis, els republicans van optar per comenar a negociar amb la CUP en comptes d'amb Junts, i mentre que amb els 'cupaires' va aconseguir tancar en poc dies un acord que garantia els seus suports a la investidura d'Aragons, amb Junts les converses es van anar complicant i els de Puigdemont es van abstenir en la primera i segona volta del primer ple d'investidura, negant així la investidura del candidat republic.

Des de l'inici, el principal escull en la negociació entre tots dos partits va ser la falta d'acord sobre quin ha de ser l'espai que ha de decidir l'estratgia independentista i el paper del Consell per la República (CxRep), i el bloqueig sobre aquest assumpte va provocar que Aragons trenqués el 8 de maig les negociacions per fer un Govern de coalició i proposés governar en solitari, cosa que Junts va rebutjar, malgrat que Snchez havia estat el primer a plantejar aquesta opció un mes abans.

Davant aquesta situació, la negociació semblava haver embarrancat i l'amenaa de la repetició electoral era més a prop que mai, per el cap de setmana passat Aragons i Snchez es van reunir amb discreció en dues masies i van aconseguir desencallar la negociació i segellar un acord per fer un Govern de coalició.

El pacte estableix la creació d'un rgan de direcció independentista amb ERC, Junts, la CUP, ANC i mnium que es coordini amb el CxRep, aposta per la taula de dileg amb el Govern central, encara que planteja "preparar-se" per a la confrontació amb l'Estat si la primera estratgia no prospera, i reparteix les carteres del Govern al 50% entre republicans i Junts; els de Puigdemont tindran els departaments d'Economia, Salut, Acció Exterior i Drets Socials, mentre que ERC manté Educació i es queda Interior, entre d'altres.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés