Publicat 24/10/2019 18:57:06 +02:00CET

El Parlament de Catalunya rebutja la sentència de l'1-O i qualifica el Suprem d'autoritari

Hemicicle del Parlament de Catalunya durant una sessió plenària celebrada una setmana després de conèixer-se la sentència del judici del procés, a Barcelona (Espanya), a 23 d'octubre del 2019.
David Zorrakino - Europa Press

BARCELONA, 24 oct. (EUROPA PRESS) -

El Parlament ha aprovat aquest dimecres una moció d'ERC per la qual rebutja la sentència de l'1-O i considera que la tasca del president de la sala Manuel Marchena i de la resta de membres del Tribunal Suprem és "més pròpia d'un sistema judicial autoritari" que d'un democràtic.

El punt de la moció, que subratlla que l'actuació va ser "més pròpia d'un sistema judicial autoritari que té com a principal missió garantir els interessos d'una determinada ideologia, que d'un sistema judicial d'una democràcia avançada amb l'objectiu de garantir drets fonamentals de la ciutadania", ha tirat endavant en el ple del Parlament amb els vots a favor de JxCat, ERC i la CUP, l'abstenció dels comuns i amb el rebuig de la resta de grups.

Un altre dels punts de la moció que ha prosperat és el que rebutja la sentència per considerar-la "injusta, i perquè, amb l'aparença d'haver-la dictat en un marc de garanties i de submissió a la llei, no és més que el resultat d'un judici polític i d'una causa general contra l'independentisme", que ha tirat endavant amb els mateixos vots, però en aquest cas els comuns han votat a favor.

Amb el mateix resultat, el Parlament ha aprovat que Marchena va tenir una actitud parcial i alerta que "el procés està basat en una causa general que no descansa sobre cap fet concret, sinó en la impugnació de l'activitat legítima d'actors polítics i socials".

DIÀLEG AMB L'ESTAT

Mitjançant la mateixa moció, el Parlament ha aprovat instar el Govern a exigir a l'Estat l'assumpció explícita que "qualsevol resolució al conflicte entre Catalunya i Espanya ha de passar pel diàleg i el consentiment".

"L'estratègia de coacció institucional contra les institucions catalanes i moviments polítics i socials, només contribueix a cronificar el conflicte", afegeix el punt que ha tirat endavant amb els vots a favor de JxCat, ERC i comuns, amb l'abstenció de la CUP i el rebuig de la resta de grups.

També ha prosperat l'apartat pel qual el Parlament exigeix a l'Estat deixar de traslladar agents dels cossos i forces de seguretat de l'Estat amb "l'únic objectiu de crear un clima d'excepció per limitar els drets fonamentals de manifestació i protesta", un punt que també han defensat els cupaires.

FRANCO AL PARLAMENT

Durant les intervencions han estat recurrents els esments a l'exhumació de les restes de Franco del Valle de los Caídos, després que diversos diputats socialistes destaquessin el dia "històric" que suposa aquest dijous el trasllat del cos del dictador.

El secretari primer de la Mesa del Parlament, Eusebi Campdepadrós, ha retret als socialistes treure pit per l'exhumació mentre "volen impedir que aquí es reprovi al seu hereu".

Campdepadrós es referia a recurs presentat pel Govern contra una moció del Parlament presentada pels comuns, per la qual la cambra va reprovar al rei.

El diputat de la CUP Carles Riera ha criticat els socialistes per la presència de la ministra de Justícia, Dolores Delgado, en les honres fúnebres a Franco: "Duel a un franquista? A un genocida? Vostès són els representants del pacte amb el franquisme".