Publicat 24/10/2019 18:57

El Parlament de Catalunya rebutja la sentncia de l'1-O i qualifica el Suprem d'autoritari

Hemicicle del Parlament de Catalunya durant una sessió plenria celebrada una setmana després de conixer-se la sentncia del judici del procés, a Barcelona (Espanya), a 23 d'octubre del 2019.
David Zorrakino - Europa Press

BARCELONA, 24 oct. (EUROPA PRESS) -

El Parlament ha aprovat aquest dimecres una moció d'ERC per la qual rebutja la sentncia de l'1-O i considera que la tasca del president de la sala Manuel Marchena i de la resta de membres del Tribunal Suprem és "més prpia d'un sistema judicial autoritari" que d'un democrtic.

El punt de la moció, que subratlla que l'actuació va ser "més prpia d'un sistema judicial autoritari que té com a principal missió garantir els interessos d'una determinada ideologia, que d'un sistema judicial d'una democrcia avanada amb l'objectiu de garantir drets fonamentals de la ciutadania", ha tirat endavant en el ple del Parlament amb els vots a favor de JxCat, ERC i la CUP, l'abstenció dels comuns i amb el rebuig de la resta de grups.

Un altre dels punts de la moció que ha prosperat és el que rebutja la sentncia per considerar-la "injusta, i perqu, amb l'aparena d'haver-la dictat en un marc de garanties i de submissió a la llei, no és més que el resultat d'un judici polític i d'una causa general contra l'independentisme", que ha tirat endavant amb els mateixos vots, per en aquest cas els comuns han votat a favor.

Amb el mateix resultat, el Parlament ha aprovat que Marchena va tenir una actitud parcial i alerta que "el procés est basat en una causa general que no descansa sobre cap fet concret, sinó en la impugnació de l'activitat legítima d'actors polítics i socials".

DILEG AMB L'ESTAT

Mitjanant la mateixa moció, el Parlament ha aprovat instar el Govern a exigir a l'Estat l'assumpció explícita que "qualsevol resolució al conflicte entre Catalunya i Espanya ha de passar pel dileg i el consentiment".

"L'estratgia de coacció institucional contra les institucions catalanes i moviments polítics i socials, només contribueix a cronificar el conflicte", afegeix el punt que ha tirat endavant amb els vots a favor de JxCat, ERC i comuns, amb l'abstenció de la CUP i el rebuig de la resta de grups.

També ha prosperat l'apartat pel qual el Parlament exigeix a l'Estat deixar de traslladar agents dels cossos i forces de seguretat de l'Estat amb "l'únic objectiu de crear un clima d'excepció per limitar els drets fonamentals de manifestació i protesta", un punt que també han defensat els cupaires.

FRANCO AL PARLAMENT

Durant les intervencions han estat recurrents els esments a l'exhumació de les restes de Franco del Valle de los Caídos, després que diversos diputats socialistes destaquessin el dia "histric" que suposa aquest dijous el trasllat del cos del dictador.

El secretari primer de la Mesa del Parlament, Eusebi Campdepadrós, ha retret als socialistes treure pit per l'exhumació mentre "volen impedir que aquí es reprovi al seu hereu".

Campdepadrós es referia a recurs presentat pel Govern contra una moció del Parlament presentada pels comuns, per la qual la cambra va reprovar al rei.

El diputat de la CUP Carles Riera ha criticat els socialistes per la presncia de la ministra de Justícia, Dolores Delgado, en les honres fúnebres a Franco: "Duel a un franquista? A un genocida? Vosts són els representants del pacte amb el franquisme".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés