Publicat 9/1/2019 19:35:27 +01:00CET

El Parlament britànic força May a explicar d'aquí a tres dies el seu 'pla B' del Brexit si no s'aprova l'acord

British Prime Minister\'s Questions in Lonodn
Stefan Rousseau/PA Wire/dpa

LONDRES, 9 gen. (EUROPA PRESS) -

La Cambra dels Comuns britnica ha aprovat aquest dimecres una esmena que obliga el Govern de Theresa May a esbossar en tan sols tres dies el seu 'pla B' per a la sortida de la Unió Europea si, com es preveu, els diputats tomben dimarts que ve l'actual Tractat de Retirada.

Pel que fa al calendari actual, confirmat per l'Executiu, el 15 de gener els diputats celebraran la votació que hauria d'haver tingut lloc al desembre i en la qual decidiran si recolzen o rebutgen el text que est actualment sobre la taula. En cas que triomfi el 'no', el govern tindria 21 dies per reconduir el seu pla.

No obstant aix, diputats conservadors i laboristes s'han unit per llanar aquest dimecres una iniciativa que obliga l'Administració a explicar la seva posició sobre el Brexit en un termini de tres dies després de l'hipottic rebuig parlamentari. L'esmena ha tirat endavant amb 308 vots a favor i 297 en contra, cosa que suposa una nova derrota per al Govern de Theresa May.

La introducció d'aquesta esmena al debat ha generat crítiques contra el president de la Cambra, John Bercow, acusat pel sector conservador d'incomplir la normativa de l'rgan parlamentari i de desatendre els criteris d'altres autoritats.

El ministre britnic pel Brexit, Stephen Barclay, ha defensat que, passi el que passi dimarts que ve, el Govern reaccionar "rpidament" al resultat de la votació. En aquest sentit, ha reconegut la necessitat de "proporcionar al Parlament tota la seguretat possible" sobre aquest assumpte.

Barclay ha pres la paraula a l'inici del debat que ha comenat aquest dimecres a la tarda i es perllongar durant els propers dies, fins a l'esperada votació del dimarts vinent.