Actualitzat 29/05/2014 17:49

El Parlament basc proclama el "dret a l'autodeterminació"

Parlamento vasco
Foto: PARLAMENTO VASCO

PSE i PP critiquen que, amb aquest pronunciament, la ponència d'autogovern queda "superada"

VITÒRIA, 29 (EUROPA PRESS)

El Parlament basc, amb el suport de PNB i EH Bildu, ha "ratificat i proclamat" que "Euskal Herria té dret a l'autodeterminació" i que aquest dret "rau en la potestat dels seus ciutadans a decidir lliure i democràticament el seu estatus polític, econòmic, social i cultural, dotant-se d'un marc polític propi o compartint, en tot o en part, la seva sobirania amb altres pobles".

   EH Bildu ha portat a la Cambra aquest text aprovat fa 24 anys pel Parlament basc, perquè considera "important" recordar aquest pronunciament perquè la Cambra es ratifiqui, en un moment en el qual s'està estudiant en ponència parlamentària "la necessitat d'actualitzar" l'Estatut i en què la coalició proposarà l'impuls d '"un nou estatus polític per a Euskal Herria".

   El parlamentari d'EH Bildu Peio Urizar ha reconegut que en la Constitució espanyola no està recollit el dret d'autodeterminació i creu que es "van inventar el terme nacionalitat, acceptant que Euskal Herria i Catalunya són nacions, per la por que s'obrís la porta que no era convenient" i per "deixar sense valor aquestes realitats nacionals". "Espanya mai ens acceptarà com a nació, nomès posarà traves per executar aquest dret d'autodeterminació", ha lamentat.

   Després de subratllar que el dret a decidir està inclòs a l'agenda política dels Estats, "marcada en vermell a l'agenda de Rajoy", ha assenyalat que, des d'aquí, "es mira amb enveja" a Catalunya, i ha assegurat que els últims resultats electorals mostren que "en Euskal Herria i no només des de l'àmbit abertzale, hi ha una majoria que està a favor del dret a decidir".

   El portaveu parlamentari del PNB, Joseba Egibar, ha recordat que aquest text va estar presentat en la Cambra basca pel PNB el 1990 i  l'any 2011 al Congrés dels Diputats, quan es va fer una "modificació express" de la Constitució Espanyola. "L'única cosa que persegueix és el reconeixement d'un subjecte polític", ha assenyalat

   Segons ha explicat, en reunions prèvies al ple va traslladar als representants d'EH Bildu que no era "convenient" presentar ara en la Cambra el text i creu que, dins, "Sortu es camufla en Bildu". "Què ha passat a aquest país, per què surt EA (a la tribuna) i no Sortu a fer la seva pròpia reflexió?", ha preguntat, per lamentar que "ETA ha tingut massa protagonisme en els últims temps".

   D'altra banda, ha contestat a PSE i PP que en la Ponència d'autogovern es parlarà "de manera ordenada", tant del dret d'autodeterminació com d'"altres temes", i ha advertit a EH Bildu que, tot i que amb les seves iniciatives "intenten descol·locar i intranquil·litzar al PNB", aquests temes "s'han de tractar en la Ponència de diagnòstic".

   El portaveu parlamentari socialista, Jose Antonio Pastor, ha recordat al PNB que la seva formació ha presentat una estructura federal de l'Estat i l'ha invitat que s'uneixi a la seva proposta, que "obre el camí per poder discutir d'aquests temes, dins d'un ordre i amb caràcter incloent", i ha lamentat que Egibar hagi entrat al debat proposat per EH Bildu en lloc de remetre-ho al si de la ponència com altres vegades.

   El portaveu parlamentari del PP, Borja Sémper, ha defensat que el dret d'autodeterminació no existeix a l'ordenament jurídic i ha defensat que els ciutadans demanen als parlamentaris que treballin per resoldre els seus problemes i no fent "vells i caducs debats".

   El parlamentari d'UPyD, Gorka Maneiro, ha defensat que, "per molt que el Parlament ratifiqui que Euskal Herria té dret a l'autodeterminació, no existeix aquest dret", per la qual cosa l'acord "no tindrà cap aplicació pràctica".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés