Publicat 09/04/2014 20:09

El Parlament avala que tres impostos ambientals segueixin la seva tramitació

Pleno del Parlament
EUROPA PRESS

BARCELONA, 9 abr. (EUROPA PRESS) -

El Parlament ha aprovat aquest dimecres que el projecte de llei de creació de tres impostos ambientals segueixi endavant, després de rebutjar-se l'esmena a la totalitat del PP, mentre que no ha prosperat una proposició de llei d'ICV-EUi que apostava per impulsar dos més en aquest àmbit, a l'imposar-se les esmenes a la totalitat dels populars i CiU.

A la seva intervenció en la Cambra catalana, el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ha argumentat que els impostos que es plantegen segueixen les recomanacions de la UE i són presents en altres comunitats autònomes i països amb tradició en fiscalitat verda.

El primer impost que es preveu impulsar és sobre les emissions contaminants d'òxids de nitrogen en l'atmosfera que produeix l'aviació comercial durant les fases d'aterratge, rodatge i enlairament en un aeroport que formi part d'una zona de protecció especial, i els subjectes passius d'aquest són les companyies aèries, les persones físiques o jurídiques que operen el vol que surt des d'un aeròdrom de Catalunya sotmès al gravamen.

També es vol crear un impost sobre la producció termonuclear d'energia elèctrica per la incidència al medi ambient, deixant clar que quan entrés en vigor deixaria d'aplicar-se el gravamen de protecció civil a les centrals nuclears, perquè no hi hagués una doble imposició.

El tercer impost que es proposa és per gravar l'emissió de gasos i partícules en l'atmosfera --òxids de nitrogen, diòxid de sofre, partícules en suspensió i carboni orgànic total-- generats en determinades instal·lacions industrials i de combustió, com refineries de petroli i gas, fàbriques de ciment i materials plàstics, i explotacions mineres.

La defensa de la proposició de llei ecosocialista l'ha fet el diputat Josep Vendrell, que ha explicat que plantegen un tribut sobre les emissions a l'atmosfera de diòxid de carboni en els processos productius d'instal·lacions, i un altre sobre emissions contaminants de gasos, en concret de diòxid de sofre, diòxid de nitrogen i sobre qualsevol altre compost oxigenat dels dos components.

Vendrell ha cridat a aprofitar l'oportunitat d'arribar a un gran acord per tenir un projecte de fiscalitat verda avançada, i en cas contrari Catalunya es quedarà "a mig camí del que és una necessitat imperiosa per canviar de model econòmic i afrontar la modernització ecològica".

FRUIT DEL PACTE AMB ERC

En canvi, el diputat del PP Santi Rodríguez ha carregat contra les dues iniciatives al constatar que Catalunya ja té l'IRPF i l'impost de Patrimoni més alts d'Espanya, el de Successions també se situa entre els primers llocs, i molts altres: "És el que té arribar a acords de govern amb ERC".

Segons la seva opinió, es tracta de mesures estrictament recaptatòries i, sobre el de l'aviació comercial, ha preguntat: "En què quedem? No volien impulsar l'aeroport del Prat i convertir-lo en un 'hub'?"

El diputat de CiU Antoni Fernández i Teixidó ha admès que no és "plat de bon gust" haver de crear o apujar impostos així com que tenen una finalitat recaptadora tot i que no exclusiva i que són conseqüència del pacte de legislatura amb ERC.

Malgrat això, ha recordat al PP que aquests impostos existeixen en altres comunitats on governen i que segueixen recomanacions específiques de la UE: "No ens inventem res".

En la mateixa línia s'ha pronunciat el diputat d'ERC Marc Sanglas, que ha expressat la seva satisfacció que la proposta de la seva formació segueixi endavant al destacar que "contaminar costa diners".

Tot i que ha reconegut l'objectiu recaptador de la mateixa, ha confiat que serveixi també perquè les activitats afectades per la fiscalitat verda corregeixin tendències i disminueixin així els efectes nocius que provoquen.

El diputat del PSC Jordi Terrades ha reiterat que la fiscalitat ambiental està a l'agenda de governs europeus i d'altres comunitats espanyoles, i que no ha de ser un càstig per a les empreses i els ciutadans i sí servir com motivació per modificar comportaments i millorar la competitivitat de l'economia catalana.

"És una gran oportunitat per dinamitzar l'economia econòmica, i sobretot, determinats sectors industrials del país", ha sentenciat Terrades, que ha defensat també que es podria haver anat més enllà.

Des de C's, el diputat Jordi Cañas ha titllat el projecte de llei de petit, poc ambiciós i valent, a l'altura, segons la seva opinió, del Govern, i ha assegurat que persegueix consolidar el pacte de govern "tòxic i letal" que mantenen amb ERC.

El diputat de la CUP Quim Arrufat ha negat que aquests impostos comportin l'inici d'una fiscalitat ambiental, i ha avisat que estaran atents al disseny final d'aquestes figures impositives.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés