AQUEST DIMECRES

El Parlament avala elevar al 10% l'impost sobre transmissions patrimonials

Pleno del Parlament
EUROPA PRESS
Actualitzat 3/7/2013 14:37:02 CET

PSC, PP, ICV-EUiA i C's reclamen que es presentin ja els Pressupostos

BARCELONA, 3 Jul. (EUROPA PRESS) -

El Parlament ha aprovat aquest dimecres la pujada de l'impost sobre transmissions patrimonials de l'actual 8% al 10%, que va anunciar el Govern fa dues setmanes i que és fruit del pacte d'estabilitat subscrit per CiU i ERC.

Ho ha fet amb els vots a favor de CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA i la CUP, l'abstenció de C's i el vot en contra del PP, per la qual cosa l'increment del tribut, que ha estat debatut en lectura única --en un únic tràmit i sense que els grups puguin presentar esmenes--, entrarà en vigor l'1 d'agost.

L'impost, amb el qual la Generalitat preveu recaptar 150 milions d'euros anuals i 50 milions des que entri en vigor fins que acabi 2013, mantindrà els actuals tipus reduïts d'entre el 5% i el 7% en el cas de les operacions que afectin a famílies nombroses, joves de fins a 32 anys, discapacitats i habitatges de protecció oficial (HPO).

El conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, ha explicat que, malgrat que CiU és contrària a les pujades d'impostos, "no hi ha més remei" que adoptar aquest tipus de mesures davant de la situació financera que travessa la Generalitat.

Ha argumentat que la necessitat de tocar els impostos deriva de que la Generalitat va a arribar en 2013 al límit de la seva capacitat per retallar més despesa, conjugada amb el repartiment "injust" del dèficit entre administracions i la no participació de les autonomies en la recaptació derivada de l'increment dels impostos estatals.

Sobre aquest últim punt, Mas-Colell ha censurat que Catalunya "no veurà res" dels 4.000 milions d'euros que l'Estat preveu recaptar amb les últimes pujades d'impostos especials i Societats, malgrat que, segons ha dit, els catalans aportessin 700 milions d'euros a aquesta recaptació.

El diputat d'ERC Pere Aragonès ha defensat la mesura perquè busca "l'equilibri entre l'augment d'impostos i la reducció de la despesa", i ha assegurat que les mesures adoptades fins ara pel Govern --pactades amb els republicans-- estan trobant aquest equilibri.

CRÍTIQUES DE L'OPOSICIÓ

La resta de grups de l'oposició han censurat que la pujada de l'impost de transmissions patrimonials s'hi hagi debatut sense haver presentat abans els Pressupostos de la Generalitat per a 2013, així com que s'hagi perdut l'oportunitat de recaptar més ingressos al no promoure abans aquesta pujada.

El portaveu del PSC en la Cambra, Maurici Lucena, ha considerat "una presa de pèl" que encara no s'hagin presentat els comptes de la Generalitat per a 2013, i ha reclamat al Govern que freni el degoteig de reformes d'impostos i les porti al Parlament totes de cop.

El secretari general d'ICV, Josep Vendrell, ha considerat "lògica" la pujada d'aquest tribut, però ha criticat que no s'hagi aprovat abans al costat d'altres mesures que podrien haver evitat part de les retallades portats a terme per l'executiu català.

El diputat de la CUP David Fernández ha explicat que el seu grup dóna suport a la mesura tot i que no inclogui mesures que garanteixin la progressivitat i reafirmi "un model profundament injust" que porta a les classes mitges i baixes a compensar els excessos de les elits extractives.

"AQUÍ FA OLOR DE SOFRE"

"Aquí fa olor de pólvora i sofre", ha etzibat el portaveu de C's, Jordi Cañas, a l'iniciar la seva intervenció, en què ha acusat al Govern d'actuar com a filibuster al robar al Parlament el debat sobre els Pressupostos, i ha rebutjat que no tinguin capacitat per reduir despeses innecessaris.

Pere Calbó (PP) ha lamentat que amb l'augment d'aquest impost CiU "repeteixi les polítiques fracassades del tripartit", i ha censurat la incoherència en la qual, segons la seva opinió, a incorregut la federació a l'apujar un tribut que en el seu programa electoral defensaven reduir.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.