Publicat 06/02/2019 15:11

El Parlament autoritza el Govern a endeutar-se mentre no hagi pressupostos

Sessió ordinria al Parlament de Catalunya
David Zorrakino - Europa Press

JxCat i ERC hi voten a favor, el PSC, Cs, el PP i els comuns se n'abstenen i la CUP en contra

BARCELONA, 6 febr. (EUROPA PRESS) -

El Parlament ha validat aquest dimecres el decret llei del Govern catal que autoritza la Generalitat i les entitats financeres del sector públic a formalitzar operacions d'endeutament mentre no s'aprovin els pressupostos catalans i segueixi en vigor la prrroga actual.

L'encarregat de presentar el decret davant de la Cambra ha estat el vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Pere Aragons, i la norma ha superat el trmit amb els 60 vots a favor de JxCat i ERC, les 65 abstencions del PSC, els comuns, el PP i Cs i els 4 vots en contra de la CUP.

Aragons ha destacat la importncia d'aprovar aquest decret per garantir el funcionament de la Generalitat, per ha recalcat que encara té més "transcendncia" que el Govern catal pugui aprovar els pressupostos del 2019, cosa que ara mateix no té garantit.

El vicepresident del Govern ha explicat que aquest decret permetr a la Generalitat afrontar venciments que aquest primer trimestre ascendeixen als 4.000 milions d'euros, i amortitzacions per valor de 52 milions d'entitats el dficit de les quals computa en el de l'administració catalana.

El decret també autoritza l'Executiu catal a prestar avals i garanties i preveu la convocatria excepcional d'ofertes d'ocupació pública per cobrir vacants pressupostades, un fórmula que, segons Aragons, també ha fet servir l'Estat en escenaris de prrroga pressupostria.

A més, manté el tipus redut del 0,1% de l'impost aplicable a l'adquisició d'un habitatge protegit no considerat de protecció oficial, que un decret del novembre del 2018 va deixar sense efecte juntament amb la resta de tipus reduts de l'impost aplicable a les escriptures de préstecs hipotecaris.

DEBAT

El diputat de Cs Antonio Espinosa ha qüestionat la capacitat del Govern per aprovar els pressupostos i ho ha atribut al fet que durant els darrers anys els executius independentistes s'han installat en una "anomalia pressupostria" perqu molts comptes s'han prorrogat o s'han aprovat fora de termini.

La socialista Alícia Romero ha afirmat que la prrroga pressupostria és un "fracs" del Govern perqu considera que no est fent el seu treball en aquesta qüestió, i ha apuntat a les discrepncies entre JxCat i ERC com la causa del retard en la presentació dels comptes, encara que també ha vaticinat que no obtindran els suports necessaris per tirar-los endavant.

David Cid (comuns) ha criticat la "manera rara de negociar" del Govern, que ha atribut a les discrepncies entre JxCat i ERC, i ha considerat que a l'Executiu de Quim Torra li va bé que es prorroguin els comptes perqu així ho tindran més fcil per complir l'objectiu de dficit.

La cupaire Maria Sirvent ha defensat que el Govern no se centri tant en la possibilitat de despesa que li permet l'Estat i ha reclamat valentia per "legislar a favor de la gent, si fa falta anant més enll del marc jurídic existent".

Santi Rodríguez (PP) ha lamentat que en aquesta prrroga pressupostria hi ha un "punt d'excepcionalitat" perqu diu que normalment aquest decret es fa quan els pressupostos estan en trmit parlamentari o en negociació amb els grups, i considera que actualment no es dóna cap d'aquestes dues condicions.

Lluís Salvadó (ERC) ha contestat els retrets de PSC i comuns per no donar suport als PGE, i ha apuntat que el Govern central no s'ha reunit amb el grup d'ERC al Congrés per abordar els comptes, per la qual cosa creu que no es tracta d'una tramitació pressupostria, sinó d'una gesticulació de carcter polític".

També ho ha criticat la diputada de JxCat Teresa Pallars, que ha reconegut que la prrroga pressupostria deixa la Generalitat en una situació financera complicada per que el Govern presentar uns pressupostos "pensats per garantir els serveis públics que assegurin la prosperitat de tots els ciutadans".