Publicat 11/12/2014 16:48

El Parlament aprovarà la llei de transparència a l'últim ple de l'any

Pleno del Parlament
EUROPA PRESS

La llei introdueix el 'silenci positiu' i crea un registre de lobbies i un portal

BARCELONA, 11 des. (EUROPA PRESS) -

El Parlament aprovarà a l'últim ple de l'any, previst per al dimecres 17 de desembre, la llei de transparència, accés a la informació pública i bon govern després de més de dos anys de treball, ja que van començar a treballar-hi en l'anterior legislatura i s'havia de començar un altre cop després de l'endavant electoral del 2012.

Malgrat el consens majoritari dels grups al voltant de la norma després de reunir-se aquest dijous per la Comissió d'Assumptes Institucionals de la Cambra, mantenen vives esmenes parcials que, en conseqüència, arribaran al ple.

La llei té com a objectiu regular i garantir la transparència de l'activitat pública així com el dret d'accés de les persones a la informació pública, i s'estableix que entrarà totalment en vigor als sis mesos de la seva aprovació mentre que en matèria de "publicitat activa" s'allarga el termini fins a un any.

En aquest mig any, el Govern haurà d'aprovar un pla estratègic per adaptar l'administració general de la Generalitat a la llei, el mateix que el Parlament, tot i que tindrà un àmbit propi de legislació perquè disposa de "plena autonomia i independència".

També s'introdueix com a novetat a l'Estat el 'silenci positiu', que obliga les administracions a facilitar la informació que se li sol·liciti si, en el termini d'un mes, no han respost, donant com a admesa així la petició del ciutadà.

COMISSIÓ PER ACCEDIR A INFORMACIÓ

A més, preveu la creació de la Comissió del Dret a l'accés a la Informació, que integraran entre tres i cinc membres designats pel Parlament, per evitar que el ciutadà recorri al contenciós administratiu per accedir a una informació que no obtingui.

L'impuls de l'esmentada comissió ha de realitzar-se en un termini màxim de quatre mesos des de l'aprovació de la llei i es defineix com un òrgan independent que no depèn orgànicament ni jurídicament de la Generalitat.

La llei crea també un registre únic de lobbies i grups d'interès per regular i "normalitzar" la seva relació amb l'administració, els quals hauran de seguir un codi de conducta per evitar ser sancionats o vetats, com privant-los dels concursos de contractació pública.

Una altra de les iniciatives que recull és un portal de transparència, en què tots els que tinguin relació amb l'administració pública i accedeixin a recursos públics tindran l'obligació de bolcar les dades, i es podrà accedir així al registre de contractes i de convenis subscrits per la Generalitat.

RIBÓ N'AVALUARÀ L'APLICACIÓ

En relació amb les empreses privades amb concessions de serveis públics bàsics, també estaran obligades a complir amb la llei, així com els partits polítics, i el Síndic de Greuges, Rafael Ribó, avaluarà l'aplicació general de la norma.

En roda de premsa al Parlament, el diputat de CiU, Lluís Corominas, ha ressaltat la importància de l'aprovació d'una llei que, segons la seva opinió, comportarà canvis estructurals i millores de la qualitat democràtica.

En el mateix sentit s'ha pronunciat la diputada d'ERC Gemma Calvet, després d'apuntar que la norma pretén "que ningú s'escapi de la transparència" i demanar que sigui acatada immediatament per tothom.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés