Publicat 12/02/2014 10:07

El Parlament aprovarà aquest dimecres la reforma dels horaris comercials

Pleno del Parlament
EUROPA PRESS

La llei eleva a 10 els festius d'obertura i dóna més autonomia als municipis

BARCELONA, 12 febr. (EUROPA PRESS) -

El ple del Parlament, que comença aquest dimecres, aprovarà la proposició de llei d'horaris comercials impulsada per CiU i ERC per blindar el model comercial català davant de la normativa del Govern espanyol, i ho farà amb alguns retocs sobre la proposta inicial en compliment del dictamen del Consell de Garanties Estatutàries.

L'òrgan consultiu de la Generalitat va dictaminar el desembre, després d'un recurs del PP català, que l'article 1.2.c de la proposició de llei era inconstitucional perquè establia en vuit dies l'any els festius que poden obrir els comerços catalans, pels deu que fixa la normativa del Govern espanyol.

Tot i que els dictàmens del Consell de Garanties no són vinculants, com a conseqüència d'aquesta decisió els grups modificaran aquest article amb una esmena, i fonts parlamentàries han apuntat la possibilitat de sumar dos festius més i que aquests siguin responsabilitat dels ajuntaments.

Així, Catalunya també elevarà a deu els festius que es pot obrir, però deixarà en mans dels ajuntaments decidir quan fixa dos d'aquests dies, segons els interessos de cada municipi.

Aquesta proposició de llei va ser impulsada el mes de març del 2013 per CiU i ERC, després que el Govern espanyol recorregués davant del Tribunal Constitucional (TC) el decret de la Generalitat que regulava els horaris d'obertura comercials, un decret que el TC manté en suspensió i sobre el qual encara no s'ha pronunciat.

La proposició, dividida en tres títols, vol preservar el model comercial català, els drets dels treballadors a la conciliació amb la vida familiar i dels ciutadans a disposar d'una oferta diversificada en un entorn de proximitat i amb referències clares sobre les característiques i la procedència dels productes en períodes de rebaixes i 'outlets'.

ALTRES PUNTS

També es farà el debat de totalitat de la proposició del PP de suport i foment de l'autoocupació, a la qual CiU, ICV-EUiA i la CUP han presentat esmenes a la totalitat, i que estableix mesures per promoure la emprendedoria partint de la simplificació dels tràmits per crear empreses, incentius, ajudes i mecanismes de seguiment de les polítiques que el Govern de la Generalitat impulsi en aquest àmbit.

El ple, a més, abordarà el projecte de llei de modificació dels llibres primer, segon, quart i cinquè del Codi Civil pel que fa a Successions, per homogeneïtzar alguns aspectes i "millorar la seguretat jurídica". L'encarregat de presentar-lo serà el conseller de Justícia, Germà Gordó.

Els diputats, que aprovaran una declaració institucional a favor de la lluita contra la sida, aprofundiran en altres àmbits amb el debat de diverses mocions: la del PSC, sobre l'avantprojecte de llei de l'avortament del Govern espanyol; la d'ERC sobre el de protecció de la seguretat ciutadana; la d'ICV-EUiA sobre la pèrdua de drets en matèria sanitària; la de la CUP sobre les conseqüències de les retallades en sanitat, i la del PP sobre les polítiques d'impuls de tecnologies de la informació.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés