Publicat 6/2/2019 17:38:40CET

El Parlament aprova suprimir el Consell Comarcal del Barcelonès

David Zorrakino - Europa Press

Demana crear una comissió mixta per liquidar l'òrgan d'aquí a tres mesos

BARCELONA, 6 Febr. (EUROPA PRESS) -

El ple del Parlament ha aprovat aquest dimecres suprimir el Consell Comarcal del Barcelonès i crear una comissió mixta per distribuir les competències que actualment ostenta aquest ens, que integra els municipis de Barcelona, l'Hospitalet de Llobregat, Badalona, Santa Coloma de Gramenet i Sant Adrià de Besòs.

Així ho ha decidit la Cambra catalana amb els vots favorables de tots els grups de l'hemicicle a la proposició de llei, a excepció de la CUP, que s'ha abstingut.

El Consell Comarcal va aprovar per unanimitat el març del 2017 una moció amb la qual demanava a la Generalitat i al Parlament que iniciessin els tràmits per suprimir aquest ens comarcal, amb la qual cosa el Barcelonès passarà a ser l'única comarca catalana sense un govern propi.

La proposició de llei d'eliminació demana que les competències del Consell Comarcal es reparteixin tenint en compte el principi d'autonomia local, la distribució entre ens locals que preveu la legislació, la conveniència de mantenir formes de gestió supramunicipal com les de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i la racionalització i sostenibilitat a l'hora de garantir el correcte funcionament dels serveis.

La comissió mixta hauran d'integrar-la representants de la Generalitat, dels cinc municipis afectats i del Consell Comarcal en extinció, de l'AMB i d'altres entitats supramunicipals "directament afectades per la supressió", així com treballadors de l'ens, que tindran dret a veu, però no a vot.

Decidirà el calendari i procediments per eliminar l'organisme; els traspassos i distribucions de béns, drets, serveis, accions, obligacions i personal, i la distribució del fons de cooperació local corresponent al Barcelonès.

La proposta final haurà de presentar-se a la conselleria competent en administració local en un període de tres mesos, prèvia consulta dels treballadors de l'òrgan i de les empreses vinculades o que en depenen.

Arribat aquest punt, la Generalitat sotmetrà la proposta de la comissió mixta a audiència dels cinc ajuntaments i de les entitats supramunicipals afectades abans d'aprovar el decret llei final de traspàs de competències, i en cas de discrepàncies serà el Parlament qui tindrà l'última paraula.

TREBALLADORS I FUNCIONARIS

Malgrat que la supressió del Consell Comarcal del Barcelonès genera consens entre totes les formacions, la CUP i els comuns han posat el focus en la necessitat d'incorporar els treballadors de l'ens en la presa de decisions de la supressió, la qual cosa ha motivat que els cupaires s'abstinguessin.

De fet, cap de les esmenes presentades que feien referència a incrementar el paper dels treballadors en l'extinció de l'organisme no han prosperat pel bloqueig de JxCat i ERC.

No obstant això, el text final contempla el trasllat a noves destinacions dels funcionaris que en l'actualitat treballen pel Consell Comarcal.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.