Publicat 04/05/2023 20:39

El Parlament aprova sancionar per la sequera un mes després de la convocatria d'ajudes

Votació de la proposició de llei de Junts sobre sequera en el ple del Parlament
DAVID ZORRAKINO - EUROPA PRESS

Junts, PSC i ERC pacten modificar el rgim sancionador i incloure inversions

BARCELONA, 4 maig (EUROPA PRESS) -

El ple del Parlament ha aprovat aquest dijous la proposició de llei per modificar el decret de mesures urgents contra la sequera, que modifica el rgim sancionador als ajuntaments que incompleixin amb les restriccions i proposa sancionar-los un mes després de la convocatria d'ajudes per solucionar fugides d'aigua si no manifesten la seva voluntat de solucionar l'incompliment.

La iniciativa de Junts s'ha aprovat amb els vots a favor de Junts, PSC, ERC, Cs i PP, els vots en contra de CUP i comuns i l'abstenció de Vox; ERC i PSC han donat suport a la mesura després de consensuar posicions sobre el rgim sancionador als municipis que no compleixin amb el pla de sequera.

El text inicial de Junts proposava ajornar les sancions fins a el 1 de juliol i, després de negociar amb PSC i ERC, ha incorporat la proposta d'aquests dos grups en les esmenes de condicionar les multes a la convocatria d'ajudes.

També s'han pactat inversions com la rehabilitació de les installacions i els equipaments de la xarxa de control del Sistema Integral del Cicle de l'Aigua al Territori (SICAT) de l'Agncia Catalana de l'Aigua (ACA) o obres de millora de connexió de xarxes de provement.

El text també ha incorporat la petició dels grups de l'ampliació de la dessalinitzadora de la Tordera a Blanes (Girona) i la potabilitzadora del Bess (Barcelona), amb el desdoblament de l'artria APTT2 i el trasps d'aigües residuals de la conca del Bess a la del Llobregat.

Quant a les piscines, la iniciativa finalment inclou la petició d'ERC de limitar l'ompliment de piscines a les d'ús públic, a les desmuntables en centres educatius, a les d'installacions juvenils i l'emplenat parcial de les quals disposin d'un sistema de re-circulació.

ACORD ENTRE JUNTS, ERC I PSC

"Amb el nostre lideratge hem aconseguit parar la parlisi i reconduir el fracs de la cimera en la qual el Govern no va saber com teixir un consens", ha sostingut Salvador Vergés (Junts), que ha celebrat que la proposició de llei consensuada gestionar amb responsabilitat un problema tan greu, en les seves paraules, així com també resoldr d'on es treuen els diners i com i on s'inverteixen.

El diputat d'ERC Eugeni Villalbí ha celebrat haver estat "capaos d'arribar a un consens" amb Junts per a la iniciativa com per exemple amb les inversions o el rgim sancionador, per també els ha acusat de partidisme i d'intentar desgastar al Govern.

Sílvia Paneque (PSC) ha sostingut que les esmenes del PSC "cerquen que el Gvern actu i respongui davant un problema que preocupa a tots" i ha criticat que, en les seves paraules, durant 18 mesos no s'ha fet ni una sola inversió ni una sola infraestructura i que no han rebut ni una trucada del Govern després de la cimera per la sequera.

CRÍTIQUES DE CUP, COMUNS I CS

El diputat de la CUP Dani Cornell ha criticat que el debat se centri, segons ell, en el rgim sancionador en comptes del model de país, i ha defensat que se sancioni "al municipi que es negui" a millorar les seves xarxes de provement, per que en el cas de que vulgui millorar-les per li falti pressupost, que ho posi l'ACA.

Des dels comuns, Lucas Ferro ha carregat durament contra la proposició de llei, que ha qualificat de nyap jurídic i ha criticat que dóna "carta de llibertat i barra lliure" als ajuntaments per fer el que vulguin fins al cap de les eleccions, en les seves paraules.

Marina Bravo (Cs) ha assegurat que PSC i Junts "pretenen aparixer com a salvadors quan han tingut responsabilitat de govern en el passat i al seu moment van guardar els projectes en un calaix" i ha lamentat que hagin passat 15 anys sense fer res sobre la sequera, segons ella.

VOX I PP

Des de Vox, Ramón López ha defensat un "pla hidrolgic on l'aigua sigui considerada com un recurs nacional fonamentat en el principi de solidaritat interterritorial".

"Aquí radica la principal raó de com estem com estem, la inacció dels governs dels últims 15 anys", ha lamentat el diputat del PP Daniel Serrano, que també ha criticat el rgim sancionador als ajuntaments que inclou la proposició de llei, encara que s'ha mostrat a favor dels aspectes encaminats a millorar el decret de sequera, en les seves paraules.
www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés