Publicat 10/7/2019 13:40:29 +02:00CET

El Parlament aprova la primera llei del Govern d'aquesta legislatura

Ple del Parlament
EUROPA PRESS

Es tracta de la restitució de l'Agència Catalana de Salut Pública

BARCELONA, 10 jul. (EUROPA PRESS) -

El ple del Parlament ha aprovat aquest dimecres per unanimitat el projecte de llei de creació de l'Agència Catalana de Salut Pública, que restitueix la personalitat jurídica d'aquest organisme que va ser suprimida el 2014, cosa que suposa la primera llei impulsada pel Govern que s'aprova en aquesta legislatura.

La legislatura del Parlament va començar el gener del 2018, però fins al maig d'aquest any no es va formar el Govern de Quim Torra, que ha trigat 14 mesos a aprovar la seva primera llei.

Fins ara la Cambra catalana no havia aprovat cap projecte de llei a proposta de l'Executiu, perquè fins ara totes les iniciatives legislatives que havia aprovat el Parlament havien estat iniciativa dels grups.

Amb aquesta llei, es crea una altra vegada l'Agència Catalana de Salut Pública com un organisme autònom amb personalitat jurídica pròpia, després que fos suprimida com a ens el 2014 pel Govern d'Artur Mas.

Així, l'agència recupera l'autonomia administrativa amb funcions executives i de gestió dels serveis de salut pública, i tindrà la funció d'executar les polítiques de salut de manera coordinada amb les conselleries i organitzar les actuacions dels centres sanitaris, entre d'altres.

DEBAT

El diputat de Cs Jorge Soler ha celebrat que es recuperi l'agència perquè ho veu "una bona mesura per implementar la salut a totes les polítiques", però ha qüestionat que el Govern estigui prioritzant la sanitat i ha demanat una llei per revertir les llistes d'espera.

Marta Ribas (comuns) ha considerat molt important que es recuperi l'agència, perquè diu que la seva supressió va comptar amb l'oposició unànime de tot el sector de la salut pública, però ha advertit que "costarà recuperar-se després de cinc anys perduts" i ha demanat que s'acompanyi d'un pressupost superior al que hi havia abans de les retallades.

La socialista Assumpta Escarp ha recriminat al Govern que sigui la primera llei que s'ha aprovat en aquesta legislatura, però ha celebrat la restitució de l'Agència Catalana de Salut Pública i ha defensat que "torni a tenir capacitat, agilitat i sigui capaç d'adaptar-se i abordar els nous desafiaments" de la societat.

El cupaire Vidal Aragonés ha reconegut la feina de la conselleria de Salut, però ha criticat que la resta de conselleries no tinguin la mateixa voluntat de diàleg amb els grups, i ha exigit que la restitució de l'agència vagi "acompanyada de finançament".

A més, el diputat del PP Santi Rodríguez ha sostingut que la recuperació de l'agència no hauria de ser una de les prioritats de la sanitat pública perquè creu que hi ha altres mesures més urgents, però que és una "bona eina".

Per part d'ERC, Gemma Espigares ha agraït als grups la col·laboració i les aportacions que han fet per elaborar la llei, i ha demanat fer "entre tots el seguiment que toca", mentre que Josep Riera (JxCat) ha advocat pel fet que la restitució de l'agència serveixi per preservar un sistema de salut pública modèlic.