Publicat 07/10/2021 10:56CET

El Parlament aprova el pressupost de 65,5 milions per al 2022

Arxiu - Vista general del ple al Parlament de Catalunya
David Zorrakino - Europa Press

Suposa un increment del 4,09% en relació amb el 2020, l'últim pressupost aprovat

BARCELONA, 7 oct. (EUROPA PRESS) -

El Parlament ha aprovat aquest dijous el projecte de pressupost de la cambra per a l'any 2022, que és de 65,5 milions d'euros amb el suport de PSC-Units, ERC, Junts i Cs, el vot en contra de la CUP, CatECP i Vox, i l'abstenció dels diputats del PP.

La vicepresidenta primera de la taula del Parlament, Alba Vergés, ha explicat que un cop aprovats els comptes de la cambra, el Govern els podrà incloure en el projecte de pressupost de la Generalitat de l'any vinent.

Precisament, el conseller d'Economia, Jaume Giró, va anunciar dimecres que té previst aprovar els comptes de la Generalitat a principis de novembre per portar-los tot seguit al Parlament, amb la intenció que entrin en vigor el 2022.

Respecte a l'últim pressupost del 2020 --l'any 2021 es va prorrogar perquè no hi va haver comptes de la Generalitat--, suposa un increment del 4,09% i incorpora mesures per avançar en la perspectiva de gènere i el pla d'igualtat, la lluita contra el canvi climàtic i la transformació digital.

Amb l'aprovació dels comptes del Parlament, es recupera el nivell pressupostari del 2010, després que amb la crisi financera i les retallades el pressupost parlamentari va disminuir considerablement.

Aquest augment pressupostari procedeix principalment de l'apartat de despeses de personal i es deu al fet que ha incrementat el nombre de grups parlamentaris --amb l'entrada de Vox i perquè la CUP ja no comparteix el grup mixt amb el PP com en la legislatura passada-- i al fet que el personal dels grups ha passat a ser considerat personal eventual del Parlament.

INDEMNITZACIONS

A més a més, el pressupost fixa les bases perquè les indemnitzacions dels diputats --les dietes per desplaçament-- s'incorporin al salari perquè aquests complements quedin subjectes a la tributació de l'IRPF sense que això suposi cap modificació a l'alça ni a la baixa de la remuneració dels parlamentaris.

Això no obstant, encara no hi ha un acord entre els grups sobre com materialitzar aquest canvi, ja que hi ha una proposta perquè el Parlament cobreixi la retenció de l'IRPF corresponent a aquestes indemnitzacions perquè la tributació de les dietes no provoqui una pèrdua de la retribució neta dels diputats, tot i que no totes les formacions hi estan d'acord i hauran de pactar-ho en els pròxims mesos.

De moment, l'aprovació dels comptes de la cambra modifica el capítol pressupostari en el qual s'inclouen les indemnitzacions --passen a l'apartat de despeses de personal-- i inclouen una previsió de recursos per si finalment l'acord és que sigui el Parlament el que cobreixi la retenció de l'IRPF de les dietes.

CUP: COBREM UN "PASTÓN"

El diputat de la CUP, Pau Juvillà, ha justificat el vot en contra del seu grup perquè estan per la rebaixa dels salaris dels diputats, ja que consideren que cobren "un pastón, i són desmesurats en relació amb la gran majoria de la població del país", i ha advertit que la qüestió de les dietes no es converteixi en una pujada del sou per la porta de darrere.

La diputada Susanna Segovia ha assegurat que CatECP, pel que fa als comptes, inclouen avanços importants com tot allò relacionat amb la perspectiva de gènere, però ha reconegut els "dubtes" que té respecte de la manera com s'implementarà la qüestió de les dietes per desplaçament, deixant clar que això no ha de comportar un augment de la despesa de la cambra.

El diputat de Vox, Joan Garriga, ha considerat que l'augment del pressupost del Parlament és "una falta de respecte" per als ciutadans, i ha convidat els diputats a sortir al carrer perquè ho expliquin a tothom qui passa una mala situació econòmica.

SÍNDIC DE GREUGES, SINDICATURA I CGE

En el ple també s'ha aprovat el pressupost del Síndic de Greuges, de 7 milions (+3,65%); el del Sindicatura de Comptes, de 12,9 milions (7,06%), i el del Consell de Garanties Estatutàries, de 3,4 milions (+0,05%).

El del Síndic de Greuges ha tirat endavant amb el vot a favor de tots els grups, amb el rebuig de Vox i del PP i l'abstenció de la CUP i Cs, mentre que el de la Sindicatura de Comptes i el del Consell de Garanties Estatutàries també s'han aprovat amb el vot en contra de Vox i l'abstenció de la CUP i el PP.

Contador

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés