Actualitzat 13/02/2014 11:11

El Parlament aprova una nova llei d'horaris comercials

Pleno del Parlament
Foto: EUROPA PRESS

El PP acusa CiU i ERC de fer "la 'pirula" amb el canvi en els dies festius

   BARCELONA, 12 Feb. (EUROPA PRESS)

El Parlament ha aprovat aquest dimecres una proposició de llei d'horaris comercials per blindar el model comercial català.

   Ho ha fet amb el vot a favor de CiU, ERC, PSC i ICV-EUiA, l'abstenció de C's i el vot en contra de PP i la CUP, i la norma es va impulsar el mes de març de 2013 per CiU i ERC després de que el Govern espanyol recorregués davant del Tribunal Constitucional (TC) el decret de la Generalitat que regulava els horaris, un decret que el TC manté en suspensió i sobre el que encara no s'ha pronunciat.

   Així, la llei recupera molts dels aspectes del decret anterior, tot i que afegeix --seguint un dictamen del Consell de Garanties Estatutàries-- la possibilitat de que els comerços puguin obrir un màxim de deu festius, i no els vuit previstos inicialment.

   L'òrgan consultiu de la Generalitat va dictaminar el desembre, després d'un recurs del PP català, que la proposició de llei era inconstitucional al situar en vuit a l'any els festius que poden obrir els comerços catalans, pels deu que fixa la normativa del Govern espanyol.

   Tot i que els dictàmens del Consell de Garanties no són vinculants, com a conseqüència d'aquesta fallada els grups han modificat aquest article amb una esmena que als vuits dies inicials se li sumin dos, que podrà determinar lliurement cada municipi.

   El portaveu adjunt del PP al Parlament, Santi Rodríguez, ha acusat CiU i ERC de voler "fer la 'pirula" amb aquest canvi, ja que la norma preveu que els municipis escullin els seus festius abans que acabi el mes de febrer quan, presumiblement, no entrarà en vigor fins al març.

   El diputat de CiU Xavier Crespo ha recordat que aquesta nova llei deroga el decret recorregut al TC, pel que ha demanat al PP que retiri el recurs i opti per la via del "diàleg i el consens" amb la Generalitat sobre el model de comerç.

   El portaveu adjunt d'ICV-EUiA, Joan Mena, ha assegurat que al seu partit li agradaria mantenir els vuit festius, i ha carregat contra el model comercial que impulsa el PP: "Aquest model d'Esperanza Aguirre que vol imposar el PP a tot l'Estat només generarà més precarietat laboral, més tancament de petit comerç i més quota de mercat per a la gran superfície".

PETIT COMERÇ

   Els grups que han recolzat la norma han reivindicat la necessitat de mantenir el comerç de proximitat per facilitar la conciliació laboral i familiar i impedir que els municipis catalans es converteixin en una "botiga 24 hores".

   "La ciutat oberta 24 hores va en contra de la conciliació de la vida familiar i laboral", ha sostingut el diputat del PSC Juli Fernández, que ha explicat que el seu partit ha donat suport crític a la norma perquè no s'han acceptat totes les seves esmenes.

   La diputada d'ERC Agnès Rossinyol ha defensat el petit comerç per la seva contribució a la cohesió social, i ha acusat el PP de ser "el responsable directe dels atacs més greus" contra aquest tipus d'establiments.

   Malgrat l'abstenció del seu grup, la diputada de C's Inés Arrimadas ha defensat que el comerç minorista ha de ser un "sector irrenunciable" de l'economia catalana, tot i que ha emplaçat a la resta de grups a no renunciar a altres models.

   Santi Rodríguez (PP) ha lamentat que es coarti la llibertat dels comerciants, i ha defensat que permetent-los obrir els diumenges es facilitaria que les botigues es beneficiessin, per exemple, d'aquells creuers que només estan un diumenge a Barcelona.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés