Actualitzat 18/12/2014 16:15

El Parlament aprova la llei de transparència amb els vots de CiU, ERC, PSC i PP

Pleno del Parlament de la Generalitat de Catalunya 2
Foto: EUROPA PRESS

Entrarà en vigor en sis mesos tot i que la part de "publicitat activa" ho farà en un any

BARCELONA, 18 Dic. (EUROPA PRESS) -

El Parlament ha aprovat aquest dijous la Llei de transparència, accés a la informació pública i bon govern, amb el suport de CiU, ERC, PSC i PP, l'abstenció d'ICV-EUiA i C's i el rebuig de la CUP.

   Entrarà en vigor als sis mesos de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), tot i que en matèria de "publicitat activa" s'allarga el termini fins a un any.

   Poc després de l'aprovació de la Llei de transparència del Congrés, la Cambra catalana ha tirat endavant la seva després de dos anys de feina, tenint en compte que es van iniciar ja en l'anterior legislatura.

   El diputat de CiU Lluís Corominas ha explicat que la norma, elaborada en ponència conjunta, pretén regular i garantir la transparència de l'activitat pública, el dret d'accés de les persones a la informació pública, establir els principis i obligacions de bon govern d'alts càrrecs i personal al servei de l'administració, i fomentar la participació i col·laboració ciutadana.

   La llei estableix que el Govern aprovarà un pla estratègic per adaptar l'administració general de la Generalitat a aquesta norma, el mateix que el Parlament, tot i que tindrà un àmbit propi de legislació perquè disposa de "plena autonomia i independència".

   També s'introdueix el 'silenci positiu' --novetat a tot Espanya--, que obliga les institucions a respondre les peticions d'informació en un mes, i preveu crear la Comissió del Dret a l'accés a la Informació --que integraran de tres a cinc membres designats pel Parlament-- per evitar que el ciutadà recorri al contenciós administratiu per accedir a dades que no obtingui.

REGISTRE DE LOBBIES I PORTAL DE TRANSPARÈNCIA

   A més, hi haurà un registre únic de lobbies i grups d'interès per regular i "normalitzar" la seva relació amb l'administració, que hauran de seguir un codi de conducta per evitar ser sancionats.

   També hi haurà un portal de transparència, en què tots els qui tinguin relació amb l'administració pública i accedeixin a recursos públics tindran l'obligació de bolcar-hi les dades, i es podrà accedir així al registre de contractes i de convenis subscrits per la Generalitat.

SINDICATURA DE COMPTES I DE GREUGES

   Les empreses privades amb concessions de serveis públics bàsics també estaran obligades a complir aquesta llei, que preveu un sistema de garanties i reclamacions, així com un règim sancionador que inclou multes de fins a 12.000 euros i la destitució d'alts càrrecs per infraccions molt greus.

   El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, presentarà anualment un informe general sobre el compliment de la norma, que vetllarà per ella juntament amb la Sindicatura de Comptes i l'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC).

ES QUEDA "CURTA"

   Tot i que gran part dels grups consideren que l'aprovació arriba tard, han celebrat que arribi, per traslladar a la societat el missatge que estan compromesos amb la transparència i el bon govern en l'activitat pública.

   Tot i això, ERC i PSC creuen que s'ha quedat "curta" i és poc ambiciosa en alguns aspectes, mentre que el PP ha exalçat la llei estatal.

   ICV-EUiA, C's i la CUP s'han mostrat més crítics,en apuntar que no es garanteix conèixer la traçabilitat dels diners públics, i no veuen al Govern de CiU voluntat política per la transparència, tot i que treballaran pel seu desenvolupament.

   Per deixar clar que qüestionen la voluntat de la norma de treballar per la transparència, els ecosocialistes i la CUP han votat en contra del capítol relatiu al capítol II de transparència, i C's se n'ha abstingut.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés