Actualitzat 09/07/2015 12:41

El Parlament aprova la llei de simplificació administrativa i impuls de l'activitat econòmica

Pleno del parlament
Foto: EUROPA PRESS

BARCELONA, 9 Jul. (EUROPA PRESS) -

   El Parlament ha aprovat aquest dijous el projecte de llei sobre la simplificació administrativa i d'impuls de l'activitat econòmica amb el suport de CiU, ERC, PP i C's, i el vot en contra de PSC, ICV-EUiA i la CUP.

   La iniciativa estableix els principis i els criteris que han de seguir les administracions per suprimir o reduir els tràmits per iniciar una activitat econòmica, agilitar i simplificar l'activitat administrativa, simplificar les relacions entre les administracions i millorar la coordinació, i fer efectiu un accés àgil i eficient a l'activitat econòmica.

   El debat ha arribat al ple després que PSC i ICV-EUiA demanessin dictamen al Consell de Garanties Estatutàries (CGE), que no va detectar vulneracions a la Constitució ni l'Estatut, excepte en el punt relatiu a l'emissió d'informes en el procés administratiu, al qual CiU, PP, PSC i ICV-EUiA van presentar esmenes per proposar canvis en la seva redacció.

   La diputada del PSC Alicia Romero ha justificat l'oposició del seu grup perquè consideren que és una petita llei òmnibus que pretén canviar moltes coses "que no tenen res a veure amb la simplificació administrativa", per la qual cosa considera que és més una norma aparador que permet la suspensió de serveis públics si no es pot garantir el seu finançament i que, a més, modifica preceptes que afecten l'autonomia local i els traspassa responsabilitats.

   Des del PP, la diputada Alicia Alegret també ha criticat que en el seu contingut s'ha intentat "camuflar una reforma de llei de governs locals" quan, segons la seva opinió, hauria de presentar-se en part al Parlament, tot i que ha afegit que comparteixen gran part de la llei malgrat apuntar que hauria de ser més ambiciosa.

"GRAN LLEI ÒMNIBUS"

   Un dels més crítics ha estat el diputat d'ICV-EUiA David Companyon, que ha pronosticat que la norma farà que les inspeccions i el control quedi en mans de les corporacions locals, que no tenen prou recursos per assumir-lo, a més d'apuntar que és la llei més neoliberal que s'aprovarà en aquesta legislatura: "És una gran llei òmnibus que s'aprova tard i molt ràpid, a les portes d'unes eleccions, i una llei covarda que no s'atreveix a tirar endavant la ponència de la llei de governs locals".

   La diputada de C's Carina Mejías ha carregat contra els que s'oposen a la iniciativa, que ha acusat de criminalitzar l'activitat econòmica i l'empresariat i, malgrat argumentar que es queda curta, ha defensat que "no hi poden haver llicències paralitzades per la gran quantitat de problemes que hi ha".

   Tant el diputat d'ERC Sergi Sabrià com el de CiU David Bonvehí han reivindicat les bondats del contingut i han negat així les crítiques dels que s'hi oposen. El republicà ha volgut puntualitzar que la llei facilita l'obertura de negocis però no desregula: "És una llei digna que ens ajudarà i farà un pas endavant modest però imprescindible".

   Tot i això, la diputada de C's Isabel Vallet ha lamentat que ERC doni suport a l'esmentada norma, després d'advertir que entre simplificar i desregular hi ha un pas abismal, ja que acaba amb potestats municipals i no beneficiarà l'activitat econòmica: "Està impregnada d'una ideologia neoliberal i de dretes que espanta".

   En declaracions posteriors als passadissos del Parlament, el conseller d'Economia, Felip Puig, ha assegurat que la seva aprovació permet adaptar l'ordenament jurídic en aquest àmbit al segle XXI, ha negat les crítiques dels que els acusen de desregular i de donar facilitats a la iniciativa privada i els ha acusat de voler una societat més intervinguda i controlada.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés