Actualitzat 18/06/2015 14:47

El Parlament aprova la llei per treure els privilegis als expresidents no "honorables"

Artur Mas y consellers en el Parlament
Foto: EUROPA PRESS

El PP censura que la norma protegeix Mas en cas d'una futura condemna pel 9N

   BARCELONA, 18 Juny (EUROPA PRESS) -

   El Parlament ha aprovat aquest dijous amb el suport de tots els partits menys C's una llei auspiciada per ICV-EUiA regula la revocació dels drets i privilegis dels expresidents de la Generalitat si no demostren "les condicions d'honorabilitat necessàries o en cas de condemna penal ferma".

   Els ecosocialistes van impulsar la llei després de la confessió de l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol, quan el juliol del 2014 va admetre tenir un patrimoni ocult a Andorra d'un suposat llegat familiar.

   La norma aprovada estableix que es podrà iniciar el procés de revocació dels drets d'un expresident si ho sol·liciten dos grups parlamentaris o una cinquena part dels diputats de l'hemicicle, i abans de la votació, s'haurà de convocar a una comissió l'expresident perquè ofereixi la seva versió.

   Amb aquesta llei, el Parlament podrà decidir la revocació parcial o total dels drets i prerrogatives dels expresidents si així ho consideren oportú dues terceres parts dels diputats de la Cambra catalana.

   La norma també preveu que, si hi ha una condemna penal ferma, el debat sobre la revocació s'haurà d'incloure automàticament en el primer ple que es convoqui una vegada s'hagi fet pública la sentència.

   A més, la llei incrementa les incompatibilitats per a la percepció de l'assignació i la pensió vitalícia i incorpora mesures de control i transparència, com la publicació anual en el portal de la transparència de la remuneració dels expresidents i els mitjans que tenen adscrits.

DISCREPÀNCIES DEL PP

   El PP ha votat a favor de la llei, però ha criticat que introdueix una salvaguarda per protegir el president de la Generalitat en el cas que la justícia el condemni per haver organitzat el procés participatiu del 9 de novembre.

   El diputat popular Santi Rodríguez ha argumentat que, en cas de condemna penal ferma, els expresidents haurien de perdre els seus drets i privilegis de manera automàtica, i no deixar aquesta decisió en mans del ple.

   Els populars han criticat que, si la llei preveu que la decisió sempre sigui del Parlament, és per mantenir els drets i privilegis de Mas en el cas que la justícia el condemni per l'organització del 9N.

DEFENSA D'ICV-EUiA

   El diputat d'ICV-EUiA i ponent de la llei, Jaume Bosch, ha defensat que el Parlament sempre ha de tenir l'"última paraula" sobre els drets dels expresidents, ja que la Cambra és també qui els nomena.

   A més, s'ha mostrat convençut que Mas no hauria comès cap delicte amb el 9N: "Donar la veu al poble mai pot ser delicte".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés