BARCELONA, 18 des. (EUROPA PRESS) -
El ple del Parlament ha aprovat aquest divendres el projecte de llei del Govern de les àrees de promoció econòmica i urbana (Apeu), que proposa crear un model d'entitat associativa anomenada àrea de promoció econòmica, configurada com una associació privada que, sota la tutela del municipi, pretén promocionar i millorar la competitivitat de les àrees econòmiques urbanes.
La iniciativa legislativa ha tirat endavant amb 119 vots favorables de JxCat, ERC, Cs i el PSC-Units, 12 vots en contra de la CUP i els comuns, i l'abstenció dels quatre diputats del PP.
L'objectiu de la norma és crear un nou model de gestió dels propietaris dels locals comercials a les àrees de concentració d'activitat econòmica de caràcter comercial, turístic, industrial o de serveis, els quals podran promoure millores de l'entorn urbà, esdeveniments a l'espai públic, executar actuacions de comunicació i potenciar la neteja, entre d'altres.
RAMON TREMOSA
Al debat que es va celebrar dijous, el conseller d'Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, va assegurar que el projecte permetrà augmentar la col·laboració publicoprivada, la competitivitat i la generació d'ocupació, a més de donar prestigi al comerç i revertir la desertització als centres de les ciutats, "complexes però cohesionades".
Segons ell, és la primera iniciativa legislativa que s'ha impulsat a qualsevol parlament en l'àmbit estatal en aquest sentit.
GRUPS PARLAMENTARIS
Com a ponent relatora de la llei, la vicepresidenta de JxCat i diputada al Parlament, Elsa Artadi, va explicar que la iniciativa servirà per promoure la participació del teixit econòmic en iniciatives de millora de qualitat de l'entorn urbà i per consolidar el model de "ciutat compacta" amb un model ambientalment més sostenible.
El diputat de Cs Martí Pachame va celebrar l'ampli consens dels agents implicats en l'elaboració del projecte i va destacar que s'hagi assolit un "gran coneixement de les necessitats del sector" per adequar esmenes, sobretot després de l'impacte de la pandèmia de la covid-19.
Malgrat que, en nom del PSC-Units, Alícia Romero va celebrar la validació del projecte de la llei, va reconèixer que la tramitació d'urgència de la iniciativa legislativa s'havia allargat i va lamentar que el contingut no prioritzi, segons ella, la visió municipalista: "Hem fet tots els possibles en un temps rècord".
D'altra banda, Lucas Ferro (comuns) es va mostrar crític amb el contingut de la iniciativa i va retreure que, per ell, privatitza i externalitza la gestió de l'espai públic, per la qual cosa va augurar que reforçarà "tots els factors de fons que fan entrar la crisi en els models de la ciutat", com la massificació turística i pisos turístics o la gentrificació, entre d'altres.
Santi Rodríguez (PP) va expressar el seu escepticisme en relació amb el projecte, especialment amb la mesura que avala que els titulars de drets de possessión creïn una Apeu "sense tenir el suport" del 25% de propietaris o titulars dels establiments de la zona.
El cupaire Vidal Aragonés, que va preferir no pronunciar-se sobre la llei, va aprofitar la seva intervenció per acomiadar-se del seu escó al Parlament, perquè no repetirà en la propera legislatura, amb un missatge de reconeixement als treballadors de la cambra i als dirigents independentistes a l'estranger i els presos de l'1-O.
Finalment, el republicà Jordi Orobitg va insistir que la iniciativa legislativa permetrà avalar el reforç del municipalisme per blindar les potestats públiques: "No podem legislar d'esquena als ajuntaments i necessitem la seva complicitat".