Publicat 08/07/2015 19:39

El Parlament aprova la Llei d'impostos sobre habitatges buits

Pleno del parlament
EUROPA PRESS

BARCELONA, 8 jul. (EUROPA PRESS) -

El Parlament ha aprovat aquest dimecres, amb els vots a favor de CDC, UDC, ERC i C's, la Llei d'impostos sobre habitatges buits que s'aplicarà a aquells pisos que pertanyin a persones jurídiques i que faci dos anys que estan desocupats "sense una causa justificada".

En el debat i la votació final del projecte de llei, en el ple de la Cambra catalana, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha defensat que l'objectiu del text és reduir l'estoc de pisos buits i potenciar el lloguer social, especialment els d'entitats financeres "propietàries d'una part important d'ells".

Vila ha tret pit de la gestió feta els últims anys i ha afirmat que el 2011 hi havia 3.500 pisos buits: "Ara els hem reduït a 900".

Ha dit que la norma aprovada, malgrat els vots en contra de PSC, ICV-EUiA, PP i la CUP, podria haver estat més ambiciosa, però han preferit que sigui realista, tenint en compte que en altres comunitats s'han fet intents de legislar en aquest sentit i la llei no ha prosperat "o bé perquè ha estat rebutjada en els tribunals o perquè no ha tingut una traducció pràctica".

Vila ha recordat que la Generalitat té avui més de "80.000 sol·licituds que demanen ajuda per garantir el dret a l'habitatge, motiu que ha portat a fer una llei que suposa un pas endavant realista".

Ha recordat que el 2013 "ni una sol habitatge havia estat cedit" i que, després de l'anunci de la llei, la Generalitat té compromisos de cessió de 1.530 habitatges.

"És el que ha provocat el simple anunci d'aquesta mesura", ha dit, i ha aclarit que CatalunyaCaixa n'ha cedit 400, Bankia 230 i la Sareb 600 i més tard 300 més.

L'impost gravarà amb quantitats d'entre 800 euros i 1.650 euros anuals per pis, i el conseller vaticina uns ingressos d'entre 8 i 8,5 milions d'euros anuals: "Tot i que la mesura no té afany recaptatori, sinó que es tracta de posar els pisos en circulació ràpidament".

REACCIONS

Aquesta mesura no ha convençut els membres d'ICV que, per veu del seu diputat David Companyon, han afirmat que la llei no està a l'altura de la situació, que la quantitat no obligarà les entitats financeres a posar els pisos en circulació, "ja que prefereixen pagar a acceptar la dació en pagament, i que en no incloure les persones físiques permeten que els que tenen 50 pisos no hagin de pagar".

En el mateix sentit, Quim Arrufat (CUP) ha retret que la quantitat de l'impost és insuficient: "És com atacar un elefant amb un mosquit; i ha recordat que hi ha 450.000 pisos buits mentre es fan 20.000 execucions hipotecàries a Catalunya a l'any.

José Antonio Coto (PP) ha proclamat que l'alcaldessa de Barcelona Ada Colau i el candidat de Podem a la Generlalitat, Albano Dante Fachín, "controlen ja el Parlament", i ha insinuat que el Govern s'ha vist pressionat a prendre aquesta mesura amb l'aparició d'aquests nous grups polítics.

A més, ha afirmat que sí que té intenció recaptatòria i ha proposat que seria millor abaixar impostos perquè la gent tingués més capital i pogués accedir als pisos.

Roger Torrent (ERC) ha defensat que només es penalitzi fiscalment les persones jurídiques perquè afecti les entitats financeres, especialment "les que han estat rescatades, perquè no es permetin el luxe de tenir pisos tancats".

Jordi Tarrades (PSC) li ha retret que el FROB ha reconegut a la seu parlamentària --al Congrés-- que es van atorgar a bancs i promotores immobiliàries un total de 51.000 milions i que "mentre el 23% dels catalans estan en risc d'exclusió social, el Govern parla de recaptar 8 milions".

Segons el parer de José Antonio Villegas (C's), es pot o no fer res i esperar que la mà invisible del mercat ho arregli tot o aplicar altres receptes, com expropiar els pisos: "La posició que s'utilitza és l'adequada, ni no fer res ni matar mosques a canonades".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés