Publicat 31/07/2023 18:55

El Parlament aprova deu lleis aquest 2023 i té 65 iniciatives legislatives en tràmit

Archivo - Arxiu - El ple del Parlament, a 19 d'abril de 2023.
DAVID ZORRAKINO - EUROPA PRESS - Archivo

   Ha canviat la seva presidenta amb la legislatura en marxa per primera vegada des de 1980

   BARCELONA, 31 jul. (EUROPA PRESS) -

   El Parlament ha aprovat deu lleis en l'últim període de sessions --que va començar el 15 de gener de 2023 i acaba aquest dilluns 31 de juliol-- i té en tràmit 65 iniciatives legislatives i una proposta de reforma del Reglament.

   La Cambra catalana ha validat quatre decrets llei en aquest cinquè període de sessions, sumant 35 des de l'inici de la legislatura, el març de 2021, ha explicat el Parlament en un comunicat aquest dilluns.

   De les deu lleis aprovades aquest últim període, tres són fruit de projectes de llei del Govern: la de Pressupostos de la Generalitat pel 2023; la de mesures fiscals i financeres pel 2023 (llei d'acompanyament dels Pressupostos), i la de creació de la comarca del Lluçanès (Barcelona).

   Les altres set lleis aprovades són la de mesures per reduir la temporalitat dels funcionaris; la de reconeixement de l'escoltisme; la del canvi d'adscripció comarcal de Biosca i Torà (Lleida); la d'ajudes a les víctimes de violència masclista i als seus fills; la de mesures per afrontar la sequera; la de mesures en relació amb l'ocupació il·legal d'habitatges amb alteració de la convivència, i la de l'aranès a l'escola.

   Del total de 23 lleis aprovades des de l'inici de la legislatura, vuit són fruit de projectes de llei del Govern; 13 de proposicions de llei dels grups parlamentaris; una fruit d'una Iniciativa Legislativa Popular (ILP), i una altra iniciativa del Consell General d'Aran.

PRESIDÈNCIA DE LA CAMBRA

   El Parlament ha triat una nova presidència amb la legislatura en curs per primera vegada des de 1980: Anna Erra ha assumit el càrrec després de la destitució de Laura Borràs.

   Borràs va ser destituïda després que la Junta Electoral Central (JEC) li retirés l'escó arran d'una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que la va condemnar per prevaricació i falsedat documental i que inclou una pena d'inhabilitació.

PLENS I SESSIONS DE CONTROL

   Durant el cinquè període de sessions s'han celebrat 13 plens que han inclòs deu sessions de control al Govern, mentre que des de l'inici de la legislatura s'han celebrat 57 plens, amb més de 770 hores de reunió i 41 sessions de control.

   També des de març de 2021, el ple ha aprovat 251 mocions i 101 resolucions, i les comissions parlamentàries han fet més de 700 sessions i ha aprovat més de 680 resolucions.

   A més, durant aquest últim període, el ple ha celebrat un debat monogràfic sobre la situació de l'educació i el sistema educatiu.

   D'altra banda, la Mesa del Parlament s'ha reunit 152 vegades durant aquesta legislatura --aquest període de sessions es va reunir per primera vegada al gener en el Consell General d'Aran--, i la Junta de portaveus s'ha reunit 87 vegades.

PROPER PERÍODE DE SESSIONS

   El sisè període de sessions d'aquesta legislatura començarà el 16 d'agost, però està previst que l'activitat parlamentària ordinària comenci a partir de l'1 de setembre, dia en què es podria celebrar un ple per acordar si el Parlament presenta un recurs d'inconstitucionalitat contra la Llei d'habitatge, a proposta de Junts.

   El debat de política general se celebrarà els dies 26, 27 i 28 de setembre, el tercer que afronta el president de la Generalitat, Pere Aragonès.
www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2023 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés