Publicat 10/7/2020 15:19:33 +02:00CET

El Parlament aprova augmentar la ràtio de gericultors malgrat la negativa de JxCat i ERC

Diputats al Parlament en la segona sessió plenària monogràfica sobre la gestió de les residències durant la pandèmia de covid-19. Barcelona, Catalunya (Espanya), 8 de juliol del 2020.
David Zorrakino - Europa Press

Fixa un salari mínim de 1.200 euros per als treballadors dels centres residencials

BARCELONA, 10 jul. (EUROPA PRESS) -

El Parlament ha aprovat aquest divendres modificar la cartera de serveis amb la finalitat d'augmentar les ràtios de gericultors --auxiliars de geriatria-- amb l'objectiu que el 2021 es pugui garantir un auxiliar per cada quatre residents, una proposta que ha tirat endavant malgrat tenir els vots en contra de JxCat i ERC.

La resolució, que ha impulsat la CUP, s'ha votat en el ple monogràfic de la cambra sobre la gestió de les residències de persones grans i amb discapacitat.

En relació amb els professionals i treballadors dels centres i residències, el Parlament ha aprovat incrementar les tarifes i els mòduls perquè el salari mínim sigui de 1.200 euros bruts, repartits en 14 mensualitats.

Aquesta resolució ha comptat amb els vots a favor de la CUP i els comuns; els vots en contra del PSC i el PP; i les abstencions d'ERC i Cs.

ACABAR AMB LES LLISTES D'ESPERA

Així mateix, la cambra ha aprovat suspendre els equips d'atenció residencial (EAR) a càrrec d'empreses privades a les residències de gent gran de titularitat pública, una proposta que ha comptat amb el suport del conjunt dels grups parlamentaris excepte el PP, que s'ha abstingut.

A més, ha accedit a mantenir disponibles les vacants existents a les residències de gent gran i de persones amb discapacitat fins que es pugui garantir que, en cas d'un increment de positius de covid-19 o un rebrot, hi hagi espais adequats per fer aïllaments.

DOS CONTROLS DE QUALITAT ANUALS

També ha aprovat, malgrat el 'no' de JxCat i ERC, incrementar el nombre d'inspectors per garantir fins a dues visites anuals a tots els centres residencials, a més de modificar els tràmits de la inspecció perquè no sigui amb preavís.

En aquesta línia, el Parlament ha avalat engegar un pla per construir amb urgència residències públiques per a gent gran, i acabar així amb les llistes d'espera "en menys de quatre anys".