Publicat 23/04/2020 18:30

El Parlament aprova aquest divendres els Pressupostos en un ple inèdit

Hemicicle del Parlament de Catalunya durant una sessió plenria, a Barcelona /Catalunya (Espanya), a 11 de febrer de 2020.
David Zorrakino - Europa Press - Archivo

   La sessió comptar amb 21 diputats, es far sessió de control a Torra i es votaran decrets sobre la pandmia

   BARCELONA, 23 abr. (EUROPA PRESS) -

   El Parlament aprovar aquest divendres els Pressupostos de la Generalitat de 2020 en un ple indit, que comptar amb solament 21 diputats en l'hemicicle com a mesura pel coronavirus, mentre que la resta votar de manera telemtica o delegar el vot a un dels membres del seu grup presents.

   Els comptes arriben al ple de la Cambra catalana després d'una llarga tramitació, que finalitza en plena crisi per la pandmia del Covid-19: al setembre van comenar les negociacions del Govern amb els comuns, el 20 de gener van anunciar l'acord definitiu d'aquests Pressupostos i a principis de febrer va comenar la seva tramitació parlamentria.

   Després que el ple tombés les esmenes a la totalitat el 27 de febrer i la comissió d'Economia aprovés el dictamen definitiu, Cs va portar el 18 de mar els comptes al Consell de Garanties Estatutries (CGE) perqu considerava que ja no eren útils per l'impacte del coronavirus i les veien inconstitucionals perqu creuen que les previsions econmiques no es compliran després de la pandmia.

   Aix ha retardat l'aprovació de les finances públiques, per no l'ha impedit, ja que el CGE va avalar els comptes rebutjant així els arguments del partit taronja, malgrat que en el cas de la llei d'acompanyament aquest organisme no va avalar la totalitat de la norma en considerar inconstitucional el canvi promogut per legitimar que l'Ajuntament de Barcelona i la Generalitat es puguin personar com a acusació popular en causes judicials.

   Una vegada emesos aquests informes, els comptes arribaran aquest divendres a la seva votació definitiva, que tirar endavant amb el vot favorable de JxCat i ERC, i l'abstenció dels comuns, mentre que la resta de grups votar previsiblement en contra.

   Amb l'eclosió de la crisi del coronavirus, alguns dels grups de l'oposició han insistit en la necessitat de refer els comptes, ja que creuen que haurien d'ajustar-se a l'impacte econmic de la pandmia, per des del Govern i els comuns han defensat que és imprescindible aprovar aquests Pressupostos perqu preveuen un augment de la despesa de 3.070 milions respecte als comptes actuals que es podr destinar a la lluita contra el Covid-19.

   No obstant aix, tant el vicepresident de la Generalitat i conseller d'Economia, Pere Aragons, com la portaveu del Govern, Meritxell Budó, ja han obert la porta a negociar amb els grups per replantejar algunes de les partides per adaptar-les a la nova situació econmica, una vegada el Parlament hagi aprovat els Pressupostos.

SENSE PRESSUPOSTOS DES DE 2017

   Aquests seran els primers Pressupostos de la Generalitat aprovats des de 2017 --el 2018 no es van arribar ni a plantejar per l'1-O i el 155, i el 2019 el Govern no va aconseguir els suports suficients, pels quals no va arribar a portar-vos a la Cambra--, i en aquests anys els comptes s'han anat prorrogant.

   L'acord aconseguit amb els comuns, preveu augmentar la despesa no financera i no finalista en 3.070 milions d'euros respecte als comptes prorrogats, i en matria d'ingressos planteja un increment de 26.862 milions, que es tradueix en un augment en termes absoluts de 4.174 milions i que procedeixen principalment de la reforma fiscal de l'IRPF, Successions, Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats, i altres impostos.

   L'aprovació d'aquests Pressupostos va guanyar rellevncia quan el president de la Generalitat, Quim Torra, després d'una crisi entre els socis de govern, va anunciar que avanaria les eleccions i fixaria la data dels comicis després d'aprovar els comptes, per el coronavirus ha frenat aquest pla i ja la setmana passada va descartar plantejar una data: "Ningú ara entendria que hi hagués eleccions o fins i tot es posés una data".

PLE REDUT

   Per primera vegada en la histria del Parlament, el ple se celebrar en un format redut i els diputats absents podran votar telemticament o delegant el seu vot, tal com va decidir la Mesa com a mesura per prevenir el contagi del coronavirus.

   Ser el primer ple que se celebri durant la pandmia, a diferncia del Congrés, que sí que ho ha fet, ja que fins ara l'activitat parlamentria s'havia limitat a compareixences telemtiques dels consellers en les comissiones per explicar les mesures adoptades contra el coronavirus i una sessió de Torra amb els líders parlamentaris, també per videoconferncia.

   El ple comenar les 09.00 hores amb la sessió de control al Govern i a Torra --la primera des del 4 de mar--, i continuar amb el debat i votació per validar o derogar set decrets llei del Govern, entre els quals es troben alguns dels promoguts per l'Executiu per fer front a l'efecte de la crisi sanitria.

   Després d'una pausa per menjar, a les 16.00 hores comenar el debat dels Pressupostos i el de la llei d'acompanyament, que es preveu que, entre els dos, s'allarguin més de 4 hores i després comenaran les votacions de tots dos projectes, al costat de les esmenes que queden vives, que poden allarguin fins a les 22.00 hores.

   Pel projecte de Pressupostos queden unes 1.900 esmenes vives: més de la meitat són de Cs (1.266), 354 del PSC-Units, 173 del PP, 98 de la CUP i 7 dels comuns; i en el cas de la llei d'acompanyament queden 400 esmenes: 234 de Cs, 92 del PP, 49 de la CUP, 47 del PSC-Units i 9 dels comuns, i en tots dos projectes JxCat i ERC han reservat alguns vots particulars en diversos punts.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés