Publicat 23/4/2020 18:30:49 +02:00CET

El Parlament aprova aquest divendres els Pressupostos en un ple inèdit

Hemicicle del Parlament de Catalunya durant una sessió plenària, a Barcelona /Catalunya (Espanya), a 11 de febrer de 2020.
David Zorrakino - Europa Press - Archivo

   La sessió comptarà amb 21 diputats, es farà sessió de control a Torra i es votaran decrets sobre la pandèmia

   BARCELONA, 23 abr. (EUROPA PRESS) -

   El Parlament aprovarà aquest divendres els Pressupostos de la Generalitat de 2020 en un ple inèdit, que comptarà amb solament 21 diputats en l'hemicicle com a mesura pel coronavirus, mentre que la resta votarà de manera telemàtica o delegarà el vot a un dels membres del seu grup presents.

   Els comptes arriben al ple de la Cambra catalana després d'una llarga tramitació, que finalitza en plena crisi per la pandèmia del Covid-19: al setembre van començar les negociacions del Govern amb els comuns, el 20 de gener van anunciar l'acord definitiu d'aquests Pressupostos i a principis de febrer va començar la seva tramitació parlamentària.

   Després que el ple tombés les esmenes a la totalitat el 27 de febrer i la comissió d'Economia aprovés el dictamen definitiu, Cs va portar el 18 de març els comptes al Consell de Garanties Estatutàries (CGE) perquè considerava que ja no eren útils per l'impacte del coronavirus i les veien inconstitucionals perquè creuen que les previsions econòmiques no es compliran després de la pandèmia.

   Això ha retardat l'aprovació de les finances públiques, però no l'ha impedit, ja que el CGE va avalar els comptes rebutjant així els arguments del partit taronja, malgrat que en el cas de la llei d'acompanyament aquest organisme no va avalar la totalitat de la norma en considerar inconstitucional el canvi promogut per legitimar que l'Ajuntament de Barcelona i la Generalitat es puguin personar com a acusació popular en causes judicials.

   Una vegada emesos aquests informes, els comptes arribaran aquest divendres a la seva votació definitiva, que tirarà endavant amb el vot favorable de JxCat i ERC, i l'abstenció dels comuns, mentre que la resta de grups votarà previsiblement en contra.

   Amb l'eclosió de la crisi del coronavirus, alguns dels grups de l'oposició han insistit en la necessitat de refer els comptes, ja que creuen que haurien d'ajustar-se a l'impacte econòmic de la pandèmia, però des del Govern i els comuns han defensat que és imprescindible aprovar aquests Pressupostos perquè preveuen un augment de la despesa de 3.070 milions respecte als comptes actuals que es podrà destinar a la lluita contra el Covid-19.

   No obstant això, tant el vicepresident de la Generalitat i conseller d'Economia, Pere Aragonès, com la portaveu del Govern, Meritxell Budó, ja han obert la porta a negociar amb els grups per replantejar algunes de les partides per adaptar-les a la nova situació econòmica, una vegada el Parlament hagi aprovat els Pressupostos.

SENSE PRESSUPOSTOS DES DE 2017

   Aquests seran els primers Pressupostos de la Generalitat aprovats des de 2017 --el 2018 no es van arribar ni a plantejar per l'1-O i el 155, i el 2019 el Govern no va aconseguir els suports suficients, pels quals no va arribar a portar-vos a la Cambra--, i en aquests anys els comptes s'han anat prorrogant.

   L'acord aconseguit amb els comuns, preveu augmentar la despesa no financera i no finalista en 3.070 milions d'euros respecte als comptes prorrogats, i en matèria d'ingressos planteja un increment de 26.862 milions, que es tradueix en un augment en termes absoluts de 4.174 milions i que procedeixen principalment de la reforma fiscal de l'IRPF, Successions, Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats, i altres impostos.

   L'aprovació d'aquests Pressupostos va guanyar rellevància quan el president de la Generalitat, Quim Torra, després d'una crisi entre els socis de govern, va anunciar que avançaria les eleccions i fixaria la data dels comicis després d'aprovar els comptes, però el coronavirus ha frenat aquest pla i ja la setmana passada va descartar plantejar una data: "Ningú ara entendria que hi hagués eleccions o fins i tot es posés una data".

PLE REDUÏT

   Per primera vegada en la història del Parlament, el ple se celebrarà en un format reduït i els diputats absents podran votar telemàticament o delegant el seu vot, tal com va decidir la Mesa com a mesura per prevenir el contagi del coronavirus.

   Serà el primer ple que se celebri durant la pandèmia, a diferència del Congrés, que sí que ho ha fet, ja que fins ara l'activitat parlamentària s'havia limitat a compareixences telemàtiques dels consellers en les comissiones per explicar les mesures adoptades contra el coronavirus i una sessió de Torra amb els líders parlamentaris, també per videoconferència.

   El ple començarà les 09.00 hores amb la sessió de control al Govern i a Torra --la primera des del 4 de març--, i continuarà amb el debat i votació per validar o derogar set decrets llei del Govern, entre els quals es troben alguns dels promoguts per l'Executiu per fer front a l'efecte de la crisi sanitària.

   Després d'una pausa per menjar, a les 16.00 hores començarà el debat dels Pressupostos i el de la llei d'acompanyament, que es preveu que, entre els dos, s'allarguin més de 4 hores i després començaran les votacions de tots dos projectes, al costat de les esmenes que queden vives, que poden allarguin fins a les 22.00 hores.

   Pel projecte de Pressupostos queden unes 1.900 esmenes vives: més de la meitat són de Cs (1.266), 354 del PSC-Units, 173 del PP, 98 de la CUP i 7 dels comuns; i en el cas de la llei d'acompanyament queden 400 esmenes: 234 de Cs, 92 del PP, 49 de la CUP, 47 del PSC-Units i 9 dels comuns, i en tots dos projectes JxCat i ERC han reservat alguns vots particulars en diversos punts.

el més llegit

 1. 1

  Un operatiu policial als barris de Rocafonda, El Palau i Cerdanyola de Mataró finalitza amb 81 persones identificades

 2. 2

  Detingut un veí de Manlleu per un robatori amb força en un habitatge de les Masies de Voltregà

 3. 3

  Detectat un brot de coronavirus amb 49 positius en una residència de gent gran de Bellpuig

 4. 4

  Detecten un brot de covid-19 a una residència de salut mental de Sant Boi de Lluçanès

 5. 5

  AMPLIACIÓ:Concerts amb aforament de fins a 1.200 persones i reserva prèvia a les Festes de la Tardor de Lleida