Publicat 18/12/2020 17:18

El Parlament aprova una ampliació de la llei contra la violncia masclista

El president del Parlament, Roger Torrent, en una sessió plenria al Parlament. Barcelona, Catalunya (Espanya), 15 de desembre del 2020.
David Zorrakino - Europa Press

Refora la inclusió de les dones trans i incorpora la violncia digital i institucional

BARCELONA, 18 des. (EUROPA PRESS) -

El Parlament ha aprovat aquest divendres per unanimitat la proposició de llei, que van presentar els comuns, per modificar la llei del dret de les dones a erradicar la violncia masclista, que amplia la protecció de drets i l'atenció a les víctimes que estableix la normativa de l'any 2008.

La iniciativa refora la inclusió de les dones trans com a collectiu dins de la protecció d'aquesta llei, "llevant la patologització de la Llei 5/2008", un punt que es va aprovar amb el vot favorable de tots els grups i en contra del PSC-Units i el PP.

També, incorpora altres formes i definicions de violncia masclista que no es van tenir en compte el 2008, com la que es produeix en l'mbit digital, o el concepte de violncia institucional.

S'inclou el terme 'diligncia deguda', segons el qual els poders públics tenen l'obligació d'adoptar les mesures necessries per actuar amb agilitat i eficincia, i assegurar que les persones que actuen en nom dels poders públics ajudin a prevenir la violncia masclista, "investigar i castigar" els casos i reparar les víctimes.

D'altra banda, incorpora la 'victimització secundria' o 'violncia de segon ordre', amb les quals es preveu el maltractament addicional exercit als fills de les víctimes, familiars o professionals que hi intervenen, o la reclamació del consentiment sexual des de la llibertat i que sigui "vigent durant tota la prctica sexual".

Un altre aspecte destacat és que introdueix les agressions en l'mbit polític perqu la llei obligui els partits a tenir un pla d'igualtat intern i un protocol per a la prevenció i actuació en casos de violncia masclista, i també que s'hagi d'expulsar i suspendre de militncia els agressors.

DEBAT

Al debat, que es va celebrar dijous, la diputada Susanna Segovia (comuns) va afirmar que han estat mesos de feina molt intensos per aprovar la reforma abans que acabés la legislatura, i va posar en valor que, després de les 167 esmenes dels diferents grups, la llei permetr potenciar l'mbit de la norma del 2008: "Crec que el Parlament ha estat a l'alada del moviment feminista".

Munia Fernández-Jordán (Cs) va assegurar que al principi s'oposava a reformar la llei de 2008 perqu va ser fruit d'un gran consens, per va destacar novetats com el reconeixement de la violncia digital: "L'esfor ha pagat la pena, les dones d'aquesta comunitat estaran més protegides".

La socialista Beatriz Silva va preguntar com és possible que amb les altes xifres de maltractament de gnere a Catalunya encara no s'hagi avanat en "la llei per eliminar aquesta xacra", i va considerar que és important la reforma de la llei, per també atendre correctament les víctimes i destinar prou recursos a uns serveis saturats.

Manuel Reyes (PP) va dir que espera que aquesta reforma sigui un bon instrument per lluitar contra la violncia contra les dones, malgrat que va retreure que dels 12,7 milions d'euros que l'Estat ha transferit a Catalunya per lluitar contra la violncia masclista, "el Govern s'ha deixat 2 milions d'euros pel camí", i va demanar que s'hi destinin tots els recursos.

La republicana Jenn Díaz va sostenir que la violncia masclista no és la resistncia d'una dona contra un o diversos homes, sinó contra tot un sistema, i va fer una crida a lluitar i posar resistncia "també des del sistema", a més de defensar la reforma perqu durant aquests darrers 12 anys han sorgit més formes de discriminació i va destacar nous conceptes com la diligncia deguda, la violncia digital i la violncia de segon ordre.

Anna Geli (JxCat), que va reivindicar el dret de les dones de l'Aran (Lleida) de "ser dones de muntanya" i de parlar en arans, va destacar conceptes nous com el de revictimització o diligncia deguda, i la definició de la violncia masclista incloent l'mbit institucional.

Finalment, la cupaire Natlia Snchez va valorar que calen les modificacions, per va puntualitzar que la violncia masclista no és una xacra, sinó "tot un sistema que fa segles que perviu i s'adapta", i va fer una crida a mantenir viva aquesta llei contra les noves formes, mbits i tipus de violncia que sorgeixin.

També va voler intervenir la portaveu del Govern i consellera de Presidncia, Meritxell Budó, que va expressar el seu compromís "com a política i com a dona" en la lluita contra tots els tipus de violncia contra les dones en la societat, i va celebrar que s'acabi la legislatura amb l'aprovació d'aquesta reforma.