Publicat 30/07/2019 11:36CET

El Parlament allega davant del TC que la votació que va evitar que Iceta fos senador va seguir el reglament

Mesa Parlament
EUROPA PRESS

BARCELONA, 30 jul. (EUROPA PRESS) -

El Parlament ha allegat davant del Tribunal Constitucional (TC) que el procediment que es va utilitzar per votar la designació del primer secretari del PSC, Miquel Iceta, com a senador --votació en la qual el ple va rebutjar aquesta designació-- es va fer conforme al reglament del Parlament.

Així ho argumenten en les allegacions, recollides per Europa Press, que els lletrats del Parlament han presentat davant del recurs d'empara del PSC-Units al TC contra l'acord de la Mesa pel qual es va decidir el sistema de votació que va acabar evitant que Iceta fos designat senador.

Al maig, Iceta va presentar la seva candidatura per ser senador per designació autonmica amb l'objectiu de ser president del Senat, per no va aconseguir els suports necessaris i el ple del Parlament ho va rebutjar.

El PSC va considerar que s'havia trencat la "cortesia parlamentria" per la qual tradicionalment els grups aproven aquestes designacions sigui quin sigui el candidat, i va presentar un recurs d'empara davant del TC pel sistema de votació que va acordar la Mesa.

Segons els socialistes, la votació s'hauria d'haver fet amb paperetes, perqu és un format de votació que impedeix als diputats emetre vots negatius, cosa que hauria perms a Iceta ser senador, mentre que el vot electrnic i secret que es va utilitzar sí que permet emetre vots negatius.

El TC va rebutjar al juny suspendre cautelarment aquest acord de la Mesa, com demanava el PSC, perqu la decisió del Parlament ja s'havia executat, per va aprovar estudiar-ho a fons.

ARGUMENTS

Davant d'aix, el Parlament ha argumentat que "el procediment de designació d'un senador s'ha desenvolupat conforme a l'establert normativament i a tots els precedents en casos anlegs".

Sosté que el sistema de votació que es va utilitzar va ser idoni, perqu el reglament de la Cambra estableix que "les eleccions i les delegacions que corresponen al Parlament es poden fer per assentiment o mitjanant el sistema electrnic, si el nombre de candidats presentats és igual al nombre de candidats a proveir, com era el cas".

A més, els lletrats neguen que el rebuig a Iceta hagi suposat una vulneració de la proporcionalitat i del nombre de senadors que corresponen a cada grup, perqu assenyala que el PSC pot presentar un altre candidat i que l'obligació del Parlament no és garantir un resultat determinat en una votació, "sinó simplement impedir que la proposta de designació no indueixi a un resultat que lesioni la proporcionalitat".

Per aix, demanen al TC que declari la inadmissió a trmit del recurs o desestimi el recurs del PSC.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés