Publicat 18/03/2015 15:08

El Parlament admet a tràmit el llibre sisè del codi civil sobre contractes i obligacions

Pleno del parlament
EUROPA PRESS

Rebutjades les esmenes a la totalitat de C's i PP

BARCELONA, 18 març (EUROPA PRESS) -

El Parlament ha admès a tràmit aquest dimecres el projecte de llei del Govern sobre el llibre sisè del codi civil de Catalunya sobre contractes i obligacions, després que s'hagin rebutjat per 102 vots a 26 les esmenes a la totalitat que havien presentat PP i C's.

El llibre sisè és l'últim del codi civil català i culmina el procés de codificació emprès per la Generalitat i es tramitarà pel procediment d'urgència perquè pugui veure la llum abans que acabi l'actual legislatura a final de juliol.

El conseller de Justícia, Germà Gordó, ha exposat que aquesta culminació de la "codificació civil catalana" compleix amb la competència exclusiva en matèria de dret civil que estableix l'Estatut, excepte en el relatiu a les matèries esmentades a l'article 149 de la Constitució, que són d'àmbit estatal.

El projecte de llei regula el contracte de compravenda i de permuta, estableix les obligacions del comprador i del venedor i inclou la nova regulació de l'avantatge injusta per evitar casos de clars abusos d'una de les parts amb l'altra i vetllar així per la justícia de l'intercanvi.

La norma també especifica els diferents contractes, com l'actualització de la permuta, l'aprofitament urbanístic a canvi d'una construcció futura, els contractes de cultiu i els arrendaments rústics o de pastures.

Sergio Santamaría (PP) ha carregat contra el projecte de llei perquè la seva motivació és "la desconnexió, la ruptura i el separatisme" amb la resta d'Espanya, i ha destacat que la nova codificació civil en contractes trenca l'harmonia que existia en la matèria a nivell estatal.

Carmen de Rivera (C's) ha dit que, com a diputada i com a advocada amb més de tres dècades d'exercici professional a Barcelona, no pot donar suport a aquest projecte perquè no es correspon amb la tradició jurídica pròpia de Catalunya: "La compravenda i la permuta mai havien estat regulades en el dret específic" que té la comunitat.

ICV-EUiA, ERC i CiU han coincidit a lamentar que PP i C's facin d'aquest tema una excusa per parlar del procés sobiranista quan, segons la seva opinió, no té res a veure amb la independència ja que el codi civil de Catalunya té arrels històriques i està emparat per l'Estatut.

Salvador Milà (ICV-EUiA) ha exposat que "ni Franco va aconseguir que desaparegués" i ara els populars posen traves que es tramiti la llei, i Elena Ribera (CiU) ha assegurat que no es tracta d'una estructura d'Estat, sinó d'una llei estructural.

Pere Aragonès (ERC) ha ironitzat que PP i C's "veuen secessions per tot arreu", mentre que Ferran Pedret (PSC) ha avalat l'admissió a tràmit de la norma, però ha criticat que el Govern la tramiti per la via d'urgència perquè ha decidit donar per acabada la legislatura abans de temps.

PICABARALLA

Després del debat i des de l'escó, el diputat del PP ha carregat contra les intervencions de Ribera i Milà per casposes i s'ha dirigit així al diputat ecosocialista: "La seva ideologia és autènticament casposa. És símbol implacable de la caspa".

Ribera ha replicat al popular que el Govern espanyol no aconseguirà fer de Catalunya una mera unitat administrativa d'Espanya, i Milà ha contestat Santamaría: "La caspa que porto és la dels qui es van quedar en les trinxeres defensant la República. La meva ideologia és la que ha lluitat per la democràcia mentre vostès eren en els ministeris amb Franco".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés