Publicat 29/10/2014 14:21

El Parlament admet a tràmit la llei que regula l'agència de qualitat universitària

Hemiciclo del Parlament durante el pleno
EUROPA PRESS

BARCELONA, 29 oct. (EUROPA PRESS) -

El Parlament ha admès a tràmit aquest dimecres amb els vots de CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA i la CUP el projecte de llei del Govern que aspira a regular l'Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya.

L'organisme va ser creat com a consorci el 1996 i redefinit per la llei d'universitats del 2003, però el conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, ha explicat que ara formulen una llei pròpia per "actualitzar" el seu funcionament.

La llei inclou entre els objectius de l'agència "la projecció internacional del model universitari català", amplia les funcions de l'organisme, regula els òrgans de govern incorporant els estudiants al consell de direcció, i crea també la comissió d'apel·lacions.

Mas-Colell considera que la llei cal per adaptar l'agència a les directrius europees sobre qualitat universitària, per incorporar les noves competències amb les quals la Generalitat es va dotar a través de l'Estatut del 2006, i per millorar en l'ordenació de les titulacions que s'imparteixen a Catalunya.

El conseller ha defensat que la llei servirà per reforçar una agència que ja és "una entitat reconeguda per organismes internacionals", i ha sentenciat que serà un instrument clau en la millora de la qualitat universitària.

ESMENES DE PP I C'S

PP i C's han presentat esmena a la totalitat perquè considera que la norma és innecessària i traspua un altre gest de desafiament de la Generalitat amb l'Estat en la línia del que ja significa per a aquests dos partits el 9 de novembre.

El diputat del PP Fernández Sánchez Costa ha rebutjat la llei perquè considera que la legislació actual és suficient perquè l'agència sigui un organisme de referència, i ha lamentat que la nova normativa pretén crear una altra estructura d'Estat que fomenti la "desconnexió" de Catalunya de la resta d'Espanya.

El diputat de C's Carlos Carrizosa ha dit que la llei del Govern és un projecte elaborat "a la defensiva", que pretén blindar competències en lloc d'aspirar a detectar i resoldre els problemes del sistema universitari català.

SUPORTS

La diputada d'ERC Marta Vilalta ha defensat que si la llei cal és precisament per blindar les competències de la Generalitat davant del Govern espanyol que busca "debilitar" l'autogovern català, mentre que la diputada Marina Geli (PSC) ha coincidit que la llei cal per combatre la recentralització que, segons la seva opinió, ha impulsat l'Estat respecte a les autonomies en els últims temps.

El diputat de la CUP Quim Arrufat ha avala la norma com antídot "a la política de recentralització que és el programa electoral del PP", però ha advertit que la llei no evita que el sistema universitari català vagi cap a un neoliberalisme que situa l'educació com a privilegi i no com un dret social, ha opinat.

La diputada Lorena Vicioso (ICV-EUiA) ha lamentat que la norma arriba tard, tot i que ha precisat que cal per continuar millorant en la qualitat del sistema universitari català, mentre que la diputada Victòria Forns ha vaticinat que servirà per enfortir "la trajectòria de solidesa i coherència" de l'organisme.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés