Publicat 18/02/2015 16:10

El Parlament admet a tràmit una llei per reduir la burocràcia a l'hora d'obrir empreses

Pleno del Parlament
EUROPA PRESS

PSC, ICV-EUiA i CUP acusen el Govern d'atacar els municipis amb una llei ideològica

BARCELONA, 18 febr. (EUROPA PRESS) -

El Parlament ha admès a tràmit aquest dimecres un projecte de llei del Govern per simplificar tràmits administratius a l'hora d'obrir empreses, i que té entre els seus principals aspectes l'establiment de la figura de la comunicació prèvia per obrir empreses l'activitat la qual sigui considerada de nul o baix risc per la seguretat.

La norma ha prosperat després que CiU, ERC, PP i C's hagin rebutjat les esmenes de tornada presentades per PSC, ICV-EUiA i CUP, i modifica fins sis normes existents per reduir la burocràcia a l'hora d'obrir un nou negoci.

El projecte de llei, que haurà de ser debatut ara en comissió abans de la seva aprovació definitiva al ple, estableix així que les empreses puguin iniciar els seus treballs amb una declaració responsable o una comunicació prèvia, i que sigui l'administració qui inspeccioni després si es compleixen els requisits necessaris.

La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, ha defensat que aquest és un dels "principals actius" de la norma, ja que mostra la confiança de l'administració cap el ciutadà i posa en valor els projectes econòmics i no la paperassa.

PSC i ICV-EUiA han acusat el Govern de promoure una llei que va més enllà de la simplificació administrativa i que persegueix, de passada, reduir l'autonomia municipal: "Fan de petit Montoro, amb una ingerència clara en l'autonomia local", ha apuntat la socialista Alicia Romero.

"La mateixa partitura i la mateixa música que les lleis sobre governs locals que fa el Govern espanyol", ha apuntat l'ecosocialista David Companyon, que ha advertit del risc que els controls després de la comunicació prèvia no els faci l'administració sinó empreses que aconsegueixin la concessió del servei.

Els dos diputats han criticat que la norma modifica alguns aspectes que haurien d'abordar-se a la Llei de Governs locals en la qual treballa el Parlament, un aspecte que també s'ha qüestionat des d'ERC i PP.

Des de la CUP, Isabel Vallet ha carregat contra un projecte de llei neoliberal que se serveix del principi d'intervenció mínima de l'administració com "mantra que ajudarà a recuperar l'economia", i ha censurat que es digui que suposarà un estalvi per les empreses sense concretar el cost que tindran les inspeccions per les arques públiques.

C'S RETIRA LA SEVA ESMENA

Tot i que inicialment C's havia presentat una esmena de tornada, la seva portaveu, Carina Mejías, ha explicat que han decidit facilitar la tramitació de la norma després de saber que a Barcelona hi ha "3.000 llicències d'activitat parades com a conseqüència de la burocràcia".

El diputat d'ERC Sergi Sabrià ha defensat que els republicans avalin la tramitació de la llei --PSC i ICV-EUiA l'hi havien reprotxat-- perquè cal facilitar la posada en marxa de negocis, però ha advertit que hi ha aspectes de la norma que no comparteixen i que aspiren a modificar durant la seva tramitació.

Entre els aspectes a millorar, ha citat la possibilitat que els ajuntaments puguin suspendre temporalment la prestació de serveis públics si els falta finançament, ja que "tot i que es faci de manera voluntària, es podria vulnerar el principi d'autonomia municipal".

Pere Calbó (PP) ha assegurat que es tracta d'"una bona llei", tot i que ha apuntat que no té molt sentit fer-ho mentre es tramita la llei de governs locals a no ser que el Govern estigui assumint que no podrà aprovar-la aquesta legislatura.

David Bonvehí (CiU) ha defensat la llei per buscar l'eficàcia de les administracions, i ha negat que es tracti d'un projecte que impliqui una desregulació o que vulneri l'autonomia dels municipis.

La diputada no adscrita Marina Geli s'ha abstingut en la votació --no ha sonat suport a l'esmena de tornada del PSC, el seu grup fins fa dues setmanes-- argumentant que la recerca de l'eficàcia de les administracions ha de ser una obligació, però ha demanat que no es perdi autoritat política a l'hora de controlar l'activitat econòmica.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés