Publicat 05/02/2015 13:20

El Parlament accepta tramitar una ILP que demana el pagament puntual de les ajudes a la dependència

Pleno del Parlament de Catalunya
EUROPA PRESS

Els promotors de la ILP demanen al poder públic "comprensió, institucionalitat i compromís"

BARCELONA, 5 febr. (EUROPA PRESS) -

El Parlament ha acceptat aquest dijous començar a tramitar una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) que reclama que no hi hagi retards en el pagament de les prestacions d'alta dependència.

Tots els grups ho han avalat excepte CiU, que s'ha quedat sol votant a favor de la seva esmena de retorn, decisió que la federació ha pres perquè "no vol enganyar a ningú", segons la diputada Maria Sanserrich.

"S'han de prioritzar les prestacions socials, sí", però no pot ser que un col·lectiu tingui un privilegi que altres no tenen, segons ella, i ha recordat que el Govern català, malgrat les seves dificultats financeres, afronta el pagament de totes les ajudes socials de la seva competència, entre les quals ha citat la Renda Mínima d'Inserció (RMI), les beques menjador, la llei de dependència i les destinades a víctimes de violència de gènere.

En nom dels promotors de la ILP, el president de l'Associació Catalana de Directors de Centres i Serveis d'Atenció a la Dependència Gerontològica (Ascad), Andrés Rueda, ha destacat que moltes vegades és gràcies a la bona voluntat que es garanteix la correcta a les persones dependents i ha fet una crida als poders públics a actuar "amb comprensió, institucionalitat i comprometre's institucionalment amb les persones que ho necessiten".

CRÍTIQUES DE L'OPOSICIÓ

El diputat d'ERC Pere Bosch ha rebutjat donar suport a CiU perquè el seu grup és partidari que aquesta demanda es tingui en compte pel Parlament: "Intentarem ajudar el Govern català en tot el que sigui però mai l'ajudarem a evitar un debat que cal".

El diputat del PP Rafael López ha ironitzat: "Hi ha diners per a 50 'ambaixades' --en al·lusió a les delegacions de l'estranger que preveu el Govern de Mas-- i no n'hi ha per a la RMI?", i ha afegit que l'Executiu català ignora la realitat dels catalans.

Eva Granados (PSC) ha recordat que ella mateixa va presentar diverses iniciatives de reforma de les prestacions socials i que no van prosperar, per la qual cosa està satisfeta per l'admissió a tràmit d'aquesta iniciativa, i ha lamentat que el Govern català hagi incomplert un objectiu que es va marcar al començament de l'anterior legislatura: que no hi hagués llistes d'espera per a grans dependents.

José María Espejo (C's) ha apuntat que "en un país normal", si no hi ha liquiditat per a les prestacions de grans dependents, el Govern ha de demanar crèdits, com fa en altres partides, i ha demanat que no hi hagi retards per a les ajudes als col·lectius més vulnerables.

Isabel Vallet (CUP) veu imprescindible que a l'hora d'abordar la dependència es plantegin altres problemes, com la situació de pobresa de molts dels seus beneficiaris, les dificultats de conciliació dels cuidadors i el paper de les dones, "les eternes oblidades de tots els debats".

L'exconsellera Marina Geli ha fet la seva primera intervenció al ple com a diputada no adscrita i ha advocat per un nou sistema que "superi la dispersió d'ajudes actuals i crear un model català d'atenció social".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés