Publicat 4/10/2019 17:21:26 +02:00CET

París inaugura una avinguda dedicada a Neus Català

Alfred Bosch en la inauguració del carrer dedicat a Neus Català a París
GENERALITAT

BARCELONA, 4 oct. (EUROPA PRESS) -

París ha inaugurat aquest divendres una avinguda dedicada a la supervivent del nazisme i activista antifeixista Neus Català, en un acte en el qual ha participat el conseller d'Acció Exterior de la Generalitat, Alfred Bosch, que l'ha descrita com un "símbol de la lluita contra les injustícies".

El consistori parisenc va acordar per unanimitat al juliol dedicar una via pública a Català -que va morir a l'abril-, i ho ha fet amb un acte en el qual també han assistit la filla de l'activista, Margarita Català; l'edil de districte 11 de París, François Vauglin; el del 20, Frédérique Calandra, i el delegat del Govern a Tarragona, Òscar Peris, ha detallat la Conselleria en un comunicat.

Margarita Català, que ha recollit una distinció de la Gran Creu Roja de París, ha afirmat a la premsa que aquest homenatge és un reconeixement a la feina de la seva mare a favor de la memòria històrica i "les dones republicanes que van lluitar a França".

El conseller Bosch ha destacat la importància que París, "capital dels drets fonamentals, de les llibertats i la lluita social", dediqui un carrer a una activista que representa precisament la voluntat de lluitar i no rendir-se mai davant les injustícies, segons ell.

Citant l'escriptor Milan Kundera, Bosch ha dit que la lluita contra el poder és la lluita de la memòria contra l'oblit: "I cal mantenir-la", ha afegit a l'avinguda, situada a la cruïlla entre el carrer Charonne i Vignoles, prop del cementiri Père-Lachaise, al nord-est de la ciutat.

Després de passar la frontera amb França amb 180 nens quan els franquistes van entrar a Barcelona el 1939, Català va lluitar amb la resistència francesa amb el seu marit; els nazis els van capturar i enviar a camps de concentració, on ell va morir, i ella en sortir va tornar a França abans de tornar a Catalunya.