Publicat 06/05/2020 10:36

La paralització de l'activitat econmica a Espanya suggereix una caiguda del PIB del 7%, segons PMI

Terrassa buida a la plaa Mayor de Madrid
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

MADRID, 6 maig (EUROPA PRESS) -

L'activitat del sector privat a Espanya va registrar a l'abril una caiguda sense precedents amb prdues rcord tant en el sector serveis com en el manufacturer, segons reflecteix l'índex compost de gerents de compres (PMI), que es va situar en un nou mínim histric de 9,2 punts, davant dels 26,7 del mes anterior, la qual cosa apunta a una contracció trimestral del PIB d'almenys el 7%, segons IHS Markit.

"Estimem que l'economia es contrau actualment a una taxa trimestral de prop del 7 per cent", ha indicat Paul Smith, economista d'IHS Markit, qui ha advertit que malgrat que aquesta xifra és fora impactant, "també podria ser conservadora".

"De fet, si ens basem només en les dades del mar i l'abril, la pandmia ja és a punt de superar l'efecte net en el PIB que es va observar durant la crisi financera mundial", ha afegit, que no obstant aix ha dit que aquest cop és una mica diferent perqu la recuperació, en teoria, ser molt més rpida.

No obstant aix, ha indicat que la prdua d'ocupació i el gran pessimisme que impera entre les empreses pel que fa al futur condueixen a una preocupació notable sobre la possible intensitat de la reactivació.

De fet, la paralització de l'activitat de les empreses espanyoles el mes d'abril a conseqüncia de les mesures de contenció de la pandmia es va reflectir en la caiguda de la demanda i de les noves comandes, de la mateixa manera que de les crregues de treball.

En aquest sentit, la confiana empresarial entre les empreses espanyoles va caure al nivell més baix de la histria de la srie, per la preocupació pels impactes a llarg termini de la pandmia en l'activitat econmica i en la demanda, i que es va traslladar a l'ocupació amb la destrucció de llocs de treball.

CAIGUDA "SENSE PRECEDENTS" DEL SECTOR SERVEIS.

En el cas del sector serveis, l'índex PMI d'activitat es va enfonsar a l'abril a un mínim histric de 7,1 punts, davant dels 23 del mes anterior, la qual cosa es va traduir en un ritme rcord de destrucció d'ocupació, malgrat que algunes empreses van optar per acollir-se a ERTO per fora major.

D'aquesta manera, la caiguda neta dels nivells de personal en el sector serveis a l'abril va ser la més forta en més de vint anys de recopilació de dades de la srie i va superar tot el que s'havia observat durant el pic de la crisi financera mundial.

"Així mateix, si s'ha de jutjar per les dades dels preus, han emergit considerables pressions deflacionistes a l'abril", adverteix l'enquesta PMI, que assenyala que, tot i que els costos mitjans operatius es van reduir pels acomiadaments i, en alguns casos, pels ERTO, també hi va haver informes que els preus vinculats als béns i serveis relacionats amb el petroli van ser més baixos.

Com que els preus de les entrades es van reduir a una taxa rcord de l'estudi, les empreses van poder oferir grans descomptes als seus clients i les tarifes que es van cobrar van disminuir a l'abril al ritme més fort que s'ha registrat en l'estudi fins avui.

En el cas del sector manufacturer, l'enquesta PMI va constatar a l'abril la caiguda més acusada de l'activitat des del desembre del 2008, amb un descens de l'índex sectorial fins als 30,8 punts, en comparació amb els 45,7 del mes anterior.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés