Publicat 24/10/2019 18:11:51 +02:00CET

La paràlisi econòmica de l'eurozona s'estén al quart trimestre del 2019, segons PMI

Euros. Monedes.
PIXABAY - Archivo

LONDRES, 24 oct. (EUROPA PRESS) -

L'estancament del creixement econòmic de la zona euro sembla estendre's al quart trimestre, segons la lectura preliminar de l'índex compost de gerents de compres (PMI), amb 50,2 punts a l'octubre, i 50,1 del mes anterior, llastrat per la recessió del sector manufacturer i el fred creixement del sector serveis, segons les dades publicades per IHS Markit.

En concret, l'índex d'activitat del sector manufacturer es va mantenir en 45,7 punts, per sota del llindar de 50, que separa la recessió de l'expansió, mentre que el PMI del sector serveis va millorar a 51,8 des dels 51,6 punts al setembre.

"L'economia de la zona euro va començarà al quart trimestre de l'any gairebé enfonsada en la paralització", va declarar Chris Williamson, economista en cap d'IHS Markit, per qui la dada suggereix un augment del PIB de poc menys que el 0,1%.

"La desacceleració del sector manufacturer encara és la més implacable des del 2012 i continua propagant-se cap al sector serveis, que a l'octubre va registrar un augment reduït de les noves comandes de gairebé cinc anys", va afegir.

L'escassetat de noves comandes va fer que les ordres pendents es reduïssin per desena vegada en els onze últims mesos, suggerint un nou desenvolupament de capacitat ociosa tant en el sector serveis com en el sector manufacturer, la qual cosa va enfonsar les expectatives d'activitat futura a mínims des de maig del 2013, encoratjant a les empreses a adoptar cada cop més precaució pel que fa a la contractació.

En conseqüència, la creació d'ocupació va caure l'octubre fins a la seva mínima des de desembre del 2014, impulsada per la destrucció d'ocupació del sector manufacturer, la més intensa des de començaments del 2013, mentre que el creixement de l'ocupació en el sector serveis va ser el més reduït des del gener passat, i el segon més feble des del 2016.

"Una nova deterioració de la creació d'ocupació augmenta el risc que el debilitament provocat pel comerç s'estigui expandint més, cap al mercat de l'economia familiar, cosa que podria frenar encara més el creixement a mesura que avancem cap a la fi d'any", va advertir Williamson.

En aquest sentit, l'economista considera que la lectura del PMI indica que el mandat de Mario Draghi en el BCE arriba a la seva fi amb un PIB gairebé paralitzat, un creixement més baix de l'ocupació, preus gairebé estancats i un creixent pessimisme al voltant de les perspectives futures, "que augmenten les pressions sobre Christine Lagarde perquè promogui noves solucions al renovat malestar econòmic de la zona euro."