Actualitzat 26/10/2019 11:07

Paolo Dario: L'autèntica amenaça no és la robòtica sinó "el web i els qui el dominen"

El professor de robòtica biomèdica a la Scuola Superiore Sant'Anna de Pisa (Itàlia), Paolo Dario, durant l'entrevista.

Demana a Europa apostar per la indústria robòtica per crear ocupació: "Estem molt ben posicionats"

BARCELONA, 26 Oct. (EUROPA PRESS) -

El professor de robòtica biomèdica de la Scuola Superiore Sant'Anna de Pisa (Itàlia) Paolo Dario ha defensat que actualment la robòtica no suposa un risc per l'ocupació, sinó que l'amenaça està al web i en grans empreses com Google: "La veritable amenaça ara ve del web i dels qui el dominen".

El referent en Biorrobòtica per la Cirurgia, la Microendoscopia i la Rehabilitació ho ha dit en una entrevista d'Europa Press que ha coincidit amb la cinquena edició de la 'Nit de la Robòtica' d'Enginyers de Catalunya, on ha estat conferenciant convidat.

Dario, guanyador d'un premi Joseph Engelberger, ha defensat que no hi ha una resposta al debat entorn de l'impacte de la generalització dels robots en els llocs de treball, sobretot en la indústria, però que, si alguna cosa és evident avui, són els perills del web.

Ha recomanat a la societat ser conscient de com contribueix avui a les conseqüències de noves tecnologies en comptes de contemplar l'amenaça hipotètica del robot que encara no ha arribat: "Pots calcular quants treballs s'han perdut pel web? A molta gent tant li és o no ho entén, però de fet avui dia hi ha molt pocs bancs, molt poques agències de viatges i oficines d'assegurances. Qui va robar aquests treballs? No van ser els robots, sinó el web".

Ha explicat que comprar a Amazon significa en essència transferir els llocs de treball de les botigues de carrer directament a Califòrnia o altres centres, mentre que disminueix la qualitat del treball als llocs d'origen: "Els robots no són necessàriament una amenaça. En la pel·lícula 'Jo Robot' els robots estan simplement connectats a un gran ordinador: Qui és el gran ordinador avui dia? És Google".

Després d'observar que pagar per un servei dóna drets, ha advertit que amb Google no es paga però tampoc no dóna drets, i ha alertat que la companyia nord-americana, a la qual titlla de monopolista, està venent les dades de la gent a altres companyies: "Vaig a la Xina molt sovint, i a la Xina no hi ha Google. Per què? No perquè vulguin controlar, sinó perquè el Govern xinès vol protegir les seves pròpies companyies".

EUROPA

Dario ha apostat perquè Europa inverteixi en robòtica per tenir una bona indústria que, en cas necessari, compensi els treballs que es puguin perdre amb la robòtica a gran escala: "És un mercat que està creixent molt. Algú ha de fabricar aquests robots".

"Així, els llocs de treball que ningú volgués, i que el robot exerciria, podrien ser substituïts per treballs de fabricació de robots", ha assenyalat, i ha afegit que la indústria de la robòtica està creixent entre un 15% i un 20% l'any.

"Per descomptat, hi ha una visió pessimista. De fet, el robot podria realment disminuir l'ocupació, però ningú no sap què passarà quan arribin noves revolucions industrials. Així doncs, al meu parer, l'única reacció a això és dominar en lloc de ser dominat", ha raonat.

'JO, ROBOT'

Preguntat per l'evolució de la robòtica, Dario ha sostingut que està progressant en innovació incremental, amb progressos en motors, sensors, materials, mecanismes i control, així com en certs graus d'intel·ligència, però ha afegit que hi ha factors imprevists que creen discontinuïtat en el progrés de la robòtica, com el web, els 'smartphones' i la connectivitat.

"Els robots no són 'programari', els robots tenen un cos. La gent no s'adona, però el gran repte, al meu parer, no radica en els sensors. En essència, no és sobre intel·ligència. Al meu entendre el gran repte de la robòtica, i no només de la robòtica, és sobre el cos i la força; per tant, essencialment en la potència", ha argumentat.

Dario, que es declara fan de la pel·lícula de ficció distòpica 'Jo, Robot' (2004), ambientada en un Chicago futurista de 2035 on els robots humanoides conviuen amb humans, és optimista amb el futur: "El 2035 tindrem un major progrés en el desplegament del robot".

"LA ROBÒTICA ÉS UNA ESPONJA"

"Ara s'estan integrant factors molt diferents i que estan accelerant el progrés de la robòtica. Si el robot estigués sol, probablement crear el robot personal o de companyia portaria molts anys", ha raonat, i ha dit que en certa mesura el 'smartphone' és qui ara està fent de company de l'humà.

Per Dario, la robòtica treu avantatge de la tecnologia disruptiva, com ho va fer l'iPhone el 2007, d'on ha adoptat elements com els sensors, i com les innovacions en el sector de l'automòbil en matèria de conducció autònoma.

"Quan es desenvolupi aquesta tecnologia, pot transferir-la fàcilment a la robòtica. Així doncs, la robòtica és com una esponja; essencialment absorbeix aigua de tot arreu", ha sentenciat.

"L'ÈTICA SEMPRE TORNA AlS HUMANS"

Dario, que no vol un robot més intel·ligent que ell, sinó que li faci de servent, ha defensat que els robots no haurien de tenir cap nivell de responsabilitat de decisió perquè són com un programa virtual.

"Al meu entendre, no es tracta de la responsabilitat del robot, sinó de la responsabilitat humana del disseny del robot. Per això, l'ètica sempre torna als humans", ha conclòs.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés