Publicat 2/12/2019 21:29:01 +01:00CET

Paluzie (ANC) augura que jutges estrangers posaran en evidència "l'autarquia" jurídica espanyola

Presentació del llibre ?El judici? amb el periodista Santiago Vilanova, Clàudia Pujol (dtora.de la revista ?Sàpiens), Elisenda Paluzie (ANC) i l'autor Lluís Busquets i Grabulosa en l'Ateneu Barcelonès
EUROPA PRESS

Lluís Busquets i Grabulosa reuneix en un llibre la seva crònica diària personal del judici de l'1-O

BARCELONA, 2 des. (EUROPA PRESS) -

La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, ha augurat aquest dilluns que les decisions judicials internacionals sobre les extradicions de l'expresident de la Generalitat i dels exconsellers a l'estranger poden posar en evidència "l'autarquia" jurídica espanyola.

Paluzie ha presentat en l'Ateneu Barcelonès el llibre de l'escriptor i periodista Lluís Busquets i Grabulosa 'El judici. Els líders independentistes a la banqueta' (Editorial Gregal), que reuneix una crònica personal de les 52 sessions del judici del procés independentista i els centenars de declaracions de testimonis, i que l'autor compagina amb una anàlisi de l'evolució de les sessions.

La líder de l'ANC considera que les decisions judicials a l'estranger seran la manera de "sortir d'aquesta dialèctica perversa de defensar-se de coses que no eren delictes, sinó drets".

"Aquí és on podrem començar a tenir victòries i sortir d'aquest marc mental", ha dit, i ha destacat que el 12 de desembre començaran les vistes sobre la possible extradició de l'exconsellera Clara Ponsatí.

Per a Paluzie, encara que tot culmini en el Tribunal d'Estrasburg, abans ja es notarà un contrast amb la justícia espanyola: "Hi haurà una sèrie de diferències que ja podrem veure i respirar i dir".

"No som només nosaltres els que veiem les coses d'aquesta manera", ha reiterat, i finalment ha definit el llibre de Busquets com un testimoniatge històric al que s'afegeix la qualitat literària amb la qual l'autor culmina la descripció de cada sessió judicial.

SENTÈNCIA "DEFENSIVA" DAVANT EUROPA

Lluís Busquets ha explicat precisament que la sentència del TS és "defensiva; sobretot, davant Europa", i també l'ha titllat de covarda, errònia i cruel.

Busquets ha dit a més que amb el seu llibre vol "servir al lector des d'una perspectiva no jurídica" estrictament, en ser el text d'un escriptor, no d'un jurista.

L'advocat Jaume Alonso-Cuevillas --que no ha pogut presentar el llibre per indisposició-- afirma en el pròleg que és "una crònica històrica, i també processal" de totes i cadascuna de les sessions.

També ha intervingut el periodista Santiago Vilanova, que ha criticat el paper de mitjans de comunicació de tota Espanya durant el procés, perquè veu una "enorme manipulació" que creu que ha contribuït a l'auge electoral de Vox --acusació popular en el judici--.

I la directora de la revista 'Sàpiens', Clàudia Pujol, ha destacat que l'autor critica el judici al llarg del text, però que el seu llibre té vocació fonamentalment de crònica minuciosa de totes les sessions.

120 COLUMNES EN EL 'DIARI DE GIRONA'

L'origen de 'El judici' està en què Busquets, mentre seguia el judici, va publicar sobre el tema 120 columnes en el 'Diari de Girona' --on col·labora regularment-- mentre preveia un llibre que reunís totes les sessions.

El llibre es completa amb una àmplia cronologia des del 9 de juny de 2017, quan la Generalitat va anunciar la pregunta de l'1-O, fins a les eleccions europees i municipals del 26 de maig d'aquest any.

Abans d'abordar el judici, inclou una anàlisi de l'evolució política durant la instrucció del cas, a càrrec del jutge Pablo Llarena, al que defineix com a "criat del govern i del TC".

Lluís Busquets i Grabulosa (Olot 1947) ha escrit assaig, biografia, ficció i també poesia: aquest 2019, abans d'aquest nou llibre, ha publicat l'antologia poètica 'Si voleu, desllegiu-me'.