Publicat 18/3/2020 16:23:26 +01:00CET

La PAH troba a faltar que no s'obligui a la banca i els grans propietaris a rescatar als més vulnerables

Edifici d'habitatges
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

MADRID, 18 mar� (EUROPA PRESS) -

La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) troba a faltar que no s'obligui a la banca i als grans propietaris a "corresponsabilizarse" per rescatar el sector més vulnerable de la ciutadania, "ampliat per culpa del coronavirus".

En un comunicat, la plataforma veu "curtes i poc efectives" les mesures d'urgència adoptades pel president, Pedro Sánchez, en matèria d'habitatge.

"No n'hi ha prou amb esperar que es generi una cadena de solidaritat per part dels especuladors, són necessàries mesures que els obliguin a això, exonerar el pagament d'hipoteques i de lloguers, per no ampliar per culpa del coronavirus el nombre de desnonaments", deixa clar.

La plataforma ha recordat que l'habitatge és "de primera necessitat i un dret" i ha demanat que aquesta crisi sanitària "no es converteixi en el motiu perquè un major nombre de famílies perdin la seva llar".

Així, ha instat el Govern al fet que ampliï mires i no es limiti a l'ajornament de les hipoteques. També creu que la moratòria del tall de subministraments bàsics i telecomunicacions és insuficient.

"En uns moments en què el confinament provocarà pujades importants en el consum dels subministraments bàsics, sumat a la caiguda dels ingressos per a moltíssimes llars, no n'hi ha prou amb garantir que no hi hagi corts per impagament o ampliar en el temps el bo social", ha ressaltat.

Per això, demana que es corresponsabilice a les subministradores perquè assumeixin el cost de les factures de les famílies en vulnerabilitat.

No obstant això, des del seu punt de vista, la major gravetat del Reial Decret recau en la falta d'esment als lloguers i a una moratòria de les rendes.

"Si els inquilins ja protagonitzen gairebé el 70% dels desnonaments habituals, és obvi que és aquests moments de crisis són un dels sectors de la societat amb major risc d'impagament i perduda de llar", ha remarcat.