Actualitzat 11/4/2019 15:34:36 +00:00 CET

La PAH demana que el proper decret del Govern de la Generalitat "no retalli el dret a l'habitatge"

La PAH critica que el nou decret d'habitatge del Govern català "sobrepassa les línies vermelles"
EUROPA PRESS

Celebra que no s'hagi portat al Parlament la norma aprovada per Calvet

BARCELONA, 11 Abr. (EUROPA PRESS) -

La PAH de Barcelona ha demanat que la propera norma del Govern de la Generalitat "no retalli el dret a l'habitatge", després que el conseller de Territori, Damià Calvet, decidís no presentar en el ple d'aquesta setmana per a la seva convalidació el decret llei 5/2019, que havia estat rebutjat per diverses entitats i grups polítics.

"A partir d'ara cal treballar en un nou decret llei que no retalli el dret a l'habitatge, sinó que el protegeixi i que posi a cooperar les administracions per garantir-lo, amb els recursos que es mereix", ha sostingut en un comunicat aquest dijous la PAH juntament amb altres entitats, com l'Observatori Desc, l'Associació de Barris per un Turisme Sostenible (ABTS), la Federació d'Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (FAVB) i el Sindicat de Llogaters.

Les diferents entitats socials han valorat positivament que el Govern de la Generalitat hagi retirat el decret llei i l'han instat al fet que la propera norma es faci "de nou i inclogui les propostes i solucions de la ciutadania".

Han defensat que es requereixen mesures urgents per acabar amb l'emergència habitacional i vestir les bases per a un model en el qual el dret a l'habitatge "deixi enrere per sempre la bombolla".

També han assenyalat que esperen que l'Executiu català i els grups parlamentaris es posin en contacte amb elles per treballar conjuntament en la nova norma, i han criticat que el decret 5/2019 es va fer "des del sectarisme i sense la veu de les entitats" que havien promogut mesures que han remarcat que quedaven diluïdes en ell, com la de reservar el 30% d'habitatge protegit i la Llei 24/2015 d'emergència habitacional i pobresa energètica.

Les entitats han exposat que el decret 5/2019 creuava "línies vermelles no acceptables" com l'encariment de l'habitatge protegit per barris i un índex de preus per al lloguer que no limitava els preus i no era d'obligat compliment.

Han explicat que durant la setmana passada es van reunir amb diferents grups parlamentaris, entre els quals han subratllat que hi havia un "sentiment comú i majoritari" de refer i començar de nou aquest decret llei de Calvet.