Publicat 26/03/2019 17:05

La PAH critica que el nou decret d'habitatge del Govern catal "sobrepassa les línies vermelles"

La PAH critica que el nou Decret d'habitatge del Govern "sobrepassa línies roj
EUROPA PRESS

Es reunir amb tots els grups per "bloquejar" la norma i que no s'aprovi al Parlament

BARCELONA, 26 març (EUROPA PRESS) -

La PAH ha criticat aquest dimarts que el decret llei de mesures urgents per millorar l'accés a l'habitatge aprovat a principis de mar pel Govern catal "sobrepassa les línies vermelles" en qüestions com l'habitatge protegit, els preus de lloguer i els llocs de treball.

Així ho ha manifestat en roda de premsa davant del Parlament
la portaveu de la PAH Barcelona, Lucía Delgado, que ha alertat que el decret llei 5/2019 conté "mesures que estan mal enfocades i es queda molt curt".

Delgado ha exigit "tornar a la casella de sortida" i plantejar la norma altra vegada i des de zero, i ha assenyalat que es reuniran amb els grups polítics per evitar que el Parlament aprovi el decret la setmana vinent.

"Volem bloquejar aquest decret llei", ha remarcat la portaveu i ha advocat perqu les institucions apostin per lleis valentes i efectives i es destinin recursos per solucionar l'emergncia habitacional, en comptes de polítiques no contundents com aquesta norma, ha considerat.

La PAH, juntament amb l'Observatori Desc, el Sindicat de Llogaters, l'Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible (ABTS) i la Federació d'Associacions de Vens de Barcelona (Favb), han avisat, a més, que aquest decret del Govern modifica uns 50 articles d'habitatge i urbanisme.

HABITATGE PROTEGIT

Les entitats han assenyalat que la norma permetr la "liberalització" de l'habitatge protegit i que s'establir el seu preu segons factors com el valor del sl, els costos d'edificació i el barri en el qual es troba.

Ana Menéndez de la Favb ha criticat que aquest decret suposar que l'habitatge protegit pugui ser més car segons la seva localització, la qual cosa ha remarcat que anir en contra de la seva funció social de cohesió i provocar segregació.

ÍNDEX LLOGUER

Sobre l'índex de referncia del preu de lloguer contemplat en la norma, Alexandra Francs del Sindicat de Llogaters ha lamentat que es "limita a ser un reflex dels preus del mercat", sense recollir qüestions com la situació socioeconmica de les famílies i els seus ingressos i els nivells d'atur.

"És totalment insuficient", ha subratllat Francs i ha indicat que tampoc no és un índex vinculant ni d'obligatori compliment.

En aquest sentit, Francs ha recordat que s'ha convocat una manifestació dissabte vinent 6 d'abril a les 18 hores als Jardinets de Grcia sota el lema #PunxemLaBombolla per protestar pels lloguers abusius i en defensa de l'habitatge com a dret.

LLOCS DE TREBALL

Delgado també ha censurat que la norma del Govern catal no regula la situació de les famílies que s'han vist obligades a ocupar habitatges en no poder fer front als costos i no se'ls dona automticament un lloguer social: "És una oportunitat perduda".

Maria Antonia Castellano, del grup promotor de la ILP d'Habitatge, ha indicat que el decret preveu recollocar provisionalment aquestes persones en llocs com hostals i pensions, la qual cosa ha sostingut que "va en contra del dret a l'habitatge digne", i les entitats han assenyalat que no hi ha disponibilitat d'aquest tipus d'allotjaments.
www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés