Publicat 2/11/2019 13:04:11 +01:00CET

Pagazaurtundua demana a Celaá i al Defensor del Poble restablir la llibertat de consciència a les escoles catalanes

L'eurodiputada de Ciudadanos Maite Pagazaurtundua.
EUROPA PRESS - Archivo

MADRID, 2 nov. (EUROPA PRESS) -

La vicepresidenta de la comissió de Llibertats Civils del Parlament Europeu, Maite Pagazaurtundua, ha enviat una carta a la ministra d'Educació i portaveu del Govern central en funcions, Isabel Celaá, i al Defensor del Poble per "restablir la neutralitat administrativa i la llibertat de consciència en l'entorn escolar" a Catalunya.

Al costat de la carta, l'eurodiputada ha manat el llibre 'Nacionalisme català i adoctrinament escolar' de Jesús Rul Gargallo, una obra "essencial" per entendre l'adoctrinament a les aules amb finalitats ideològiques, polítiques i lingüístiques a Catalunya. "Per entendre el moment actual és un llibre clau", ha dit.

Per a Pagazaurtundua, és una obra "imprescindible" que recull el fenomen de l'adoctrinament a les aules a Catalunya en les últimes dècades i el deriva, amb proves, a les seves primeres motivacions i a la seva articulació dins d'un pla integral, per a tota la societat catalana.

"La llibertat ideològica, de consciència i el pluralisme en els termes que indica la Carta de Drets Fonamentals de la UNESCO són atacats pel projecte de construcció d'un Estat identitari a través de l'escola, entre altres instruments", ha criticat.

En la seva opinió, la construcció simbòlica dels secessionistes actuals està basada en una identitat "excloent" i és un ingredient fonamental per a l'estratègia política disruptiva contra l'Estat de dret democràtic espanyol".

L'estudi de Jesús Rul, segons ha afegit Pagazaurtundua, posa al descobert que el nen real "no està al centre del sistema educatiu, sinó en objectiu de catalanització nacionalista, per ser útil en la construcció d'un Estat ultranacionalista i identitari".

"Tant el 2017 com en aquests moments veiem la manca de neutralitat per part de diferents claustres de professors, diferents poders i institucions educatives. Veiem també que disminueix la llibertat i l'obligació de compliment del currículum escolar i de la normalitat de les classes a les aules", ha assegurat en la carta.

Davant aquesta situació, l'eurodiputada ha demanat als poders espanyols que no coninuin "mirant cap a un altre costat", ja que el "risc sistèmic" contra els fonaments de l'Estat democràtic de dret "és evident".