Publicat 06/03/2015 07:24

El Pacte pel Dret a Decidir es reuneix per primera vegada després del 9N i exhibirà unitat

Pacte Nacional pel Dret a Decidir
EUROPA PRESS

BARCELONA, 6 març (EUROPA PRESS) -

El Pacte Nacional pel Dret a Decidir es reunirà aquest divendres al Parlament en la seva primera trobada després del 9N, i els representants polítics, socials i econòmics que l'integren intentaran llançar un missatge d'unitat al voltant del procés sobiranista.

La trobada, que arrencarà a les 9.30 hores al Parlament, començarà amb un balanç per part dels eurodiputats de CiU, ERC i ICV-EUiA, que explicaran el grau de receptivitat que han trobat en les institucions europees al voltant de les demandes catalanes.

Es preveu que de la reunió en surti un document on s'apel·larà als valors que caracteritzen el procés sobiranista, com el seu caràcter transversal, cívic i pacífic, i no es preveu entrar a valorar si les eleccions del 27S són plebiscitàries o no, un concepte que no genera unanimitat entre tots els signants del pacte.

Presidit per l'expresident del Parlament Joan Rigol, el Pacte Nacional es va constituir el juny del 2013 i aquesta serà la sisena sessió de treball que convoca, sent l'última la del 7 de novembre, 2 dies abans del 9N, quan la reunió va expressar el seu compromís amb la votació i va rebutjar la suspensió del decret de convocatòria de la consulta per part del Tribunal Constitucional (TC).

A la reunió acudiran el president de la Generalitat, Artur Mas; la presidenta del Parlament, Núria de Gispert; la vicepresidenta i consellera de Governació i Relacions Institucionals, Joana Ortega; el conseller de presidència, Francesc Homs, i el de Justícia, Germà Gordó.

En total, hi assistiran representants de més de 50 entitats que formen part del Pacte i que treballen en diferents àmbits: polític, social, cívic, econòmic, cultural, empresarial, sindical i del món local.

DESPRÉS DEL PACTE MAS-JUNQUERAS

L'última reunió es va fer abans del 9N, després del qual Artur Mas i el líder d'ERC, Oriol Junqueras, van estar negociant el full de ruta a seguir després del procés participatiu, que van pactar a mitjan gener.

Aquest acord va incloure el suport dels republicans al projecte de Pressupostos del Govern --que el Parlament ha aprovat aquest dimecres-- i la celebració d'eleccions autonòmiques anticipades el 27 de setembre, en les quals la federació i els republicans concorreran per separat.

CiU i ERC també han acordat que en aquests pròxims mesos impulsaran noves estructures d'Estat, objectiu que s'estableix a la Llei de Mesures Fiscals i Financeres que han aprovat els dos partits aquest dimecres.

L'objectiu dels dos partits és que les eleccions del 27S tinguin un caràcter plebiscitari, objectiu que comparteixen les entitats sobiranistes, que han anunciat que en els pròxims mesos faran una campanya d'actuacions per mobilitzar l'electorat.

Precisament, CDC aprovarà aquest dissabte al Consell Nacional un document on posen les seves bases amb vista al 27S al voltant de tres eixos --"nacional, ètic i econòmic"-- i la direcció d'ERC estudia si avança el seu congrés el mes de juliol, per arribar així a les eleccions catalanes amb la seva nova direcció definida.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés