Actualitzat 06/03/2015 13:48

El Pacte pel Dret a Decidir acaba sense acord sobre el caràcter plebiscitari del 27S

Joan Rigol (pte.Pacte Nacional per al Dret a Decidir)
Foto: EUROPA PRESS

BARCELONA, 6 Mar. (EUROPA PRESS) -

La reunió del Pacte Nacional pel Dret a Decidir d'aquest divendres ha conclòs amb una declaració "genèrica" que demana participar a les eleccions del 27S, ja que, segons el president del Pacte, Joan Rigol, no hi ha unitat dels membres sobre el caràcter plebiscitari d'aquests comicis.

   En roda de premsa al Parlament després de la trobada d'unes dues hores, Rigol ha reconegut que un mínim de tres d'assistents a la reunió rebutgen la dimensió plebiscitària d'aquests comicis: ICV, CCOO i el Moviment Laic i Progressista, partidaris d'un referèndum explícit, cosa que uns autonòmiques no poden substituir.

   La declaració aprovada defineix el 27S com "una convocatòria que està mantenint el dret a decidir", redactat que satisfà tots els participants i aconsegueix la voluntat de Rigol que sortís un redactat unitari.

   Rigol ha destacat que la reunió ha estat útil, ja que els qui tenien "reticències" davant de la seva celebració han comprovat que les seves tesis s'han tingut en compte.

   Després de preguntar-li sobre les converses que va mantenir abans del 9N amb el Govern espanyol i el PSOE, ha dit que "no han continuat" ja que el que es va pretendre va ser que el procés participatiu fos acceptat i al final pogués fer-se.

   A la sessió han intervingut quatre eurodiputats catalans: Ernest Maragall (MES), Ramon Tremosa (CDC), Francesc Gambús (UDC) i Ernest Urtasun (ICV-EUiA), que han certificat que en les institucions europees hi ha més interès cap a les demandes catalanes, cosa que per a Rigol reflecteix que "de la indiferència s'ha passat a certa simpatia".

PETICIÓ ALS PARTITS

   El text aprovat inclou una petició a tots els partits, especialment els que formen part del Pacte, que "defineixin les seves propostes sobre el futur institucional de Catalunya, així com les seves derivacions socials, econòmiques, culturals, educatives, cíviques" i en altres àmbits.

   Matisa que només així s'aconseguirà que "la ciutadania catalana pugui expressar amb el vot la seva voluntat sobre el futur polític de Catalunya", i que es faci mitjançant un debat que a cada moment sigui propositiu i respectuós.

   També s'ha impulsat una declaració on es reafirma la condició de Catalunya com a "subjecte polític sobirà", i que es lamenta la sentència del Tribunal Constitucional (TC) que suspèn la segona Llei de Consultes.

MAS: HA ANAT "BÉ"

   La sessió l'ha encapçalat el president de la Generalitat, Artur Mas, que ha assegurat després de la trobada, en una breu conversa amb els periodistes, que ha anat "bé".

   Rigol ha dit que Mas s'ha limitat a intervenir en la clausura de la reunió: "Ha dit expressament que no volia fer cap discurs per no condicionar" els acords del Pacte.

   Altres assistents han estat la presidenta del Parlament, Núria de Gispert; la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega; el conseller de Presidència, Francesc Homs; el de Justícia, Germà Gordó, i l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias.

   També han acudit els presidents de les quatre diputacions catalanes: Salvador Esteve (Diputació de Barcelona); Joan Reñé (Diputació de Lleida); Joan Giraut (Girona); Josep Poblet (Tarragona); el president de l'ACM, Miquel Buch, i el vicepresident de l'AMI, Josep Andreu.

   Dels partits han acudit Jordi Turull i Antoni Font (CiU); Oriol Junqueras i Gemma Calvet (ERC); Dolors Camats i Joan Mena (ICV-EUiA); Marina Geli (MES); Glòria Plana (Avancem); Toni Comín (Socialisme, Catalunya i Llibertat); Ignasi Planas (Regrupament) i Montserrat Mata (Procés Constituent).

   També hi han estat els líders de les entitats sobiranistes Carme Forcadell (ANC); Muriel Casals (Òmnium Cultural) i Eduardo Reyes (Súmate), i han acudit a una reunió del Pacte per primera vegada els eurodiputats Ramon Tremosa, Francesc Gambús (CiU), Ernest Maragall (ERC) i Ernest Urtasun (ICV-EUiA).

   Per part dels sindicats, hi han anat Josep Maria Àlvarez (UGT) i Joan Carles Gallego (CCOO); de les patronals, Antoni Abad (Cecot); Ramon Felip (Fepime) i Lluís Bahamonde (Pimec); de les entitats del tercer sector, Àngels Guiteras, i també hi han acudit representants de pactes nacionals locals, com el de Badalona (Barcelona), que presideix Maite Arqué.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés