Publicat 02/05/2019 18:22

El Pacte Nacional per la Indústria executa 796 milions en dos anys, el 43,4% del total previst

El Pacte Nacional per la Indústria executa 796 milions en dos anys, el 43,4% del total previst
EUROPA PRESS

La Generalitat diu que és un nivell "molt alt" i l'oposició alerta de falta de transparncia

BARCELONA, 2 maig (EUROPA PRESS) -

La directora general d'Indústria de la Generalitat, Maria Matilde Villarroya, ha indicat que el Pacte Nacional per la Indústria ha executat prop de 796 milions d'euros en dos anys, la qual cosa suposa haver aconseguit el 43,4% del total previst, que era d'uns 1.835 milions d'euros entre el 2017 i 2020.

En una compareixena parlamentria aquest dijous, Villarroya ha explicat que aquesta execució de 796 milions d'euros s'ha emmarcat en els dos primers anys del Pacte Nacional per a la Indústria --2017 i 2018--.

Villarroya ha valorat que el grau d'execució representa un nivell "molt alt", malgrat que durant aquest període es va aplicar el 155, i ha apostat per continuar fent feina per minimitzar els incompliments.

"Són uns resultats molt satisfactoris", ha remarcat Villarroya i ha sostingut que s'est prop d'haver complert la meitat del que s'esperava per al primer bienni del Pacte Nacional per la Indústria.

En la segona intervenció de Villarroya, ha explicat que des de la Conselleria d'empresa i Coneixement ja estan pensant en com desenvolupar el Pacte Nacional per la Indústria a partir del 2021, i ha convidat als grups parlamentaris a participar en l'elaboració.

Villarroya ha explicat que el Pacte Nacional per la Indústria ha de servir de "full de ruta" per rellanar l'economia catalana i transformar el model industrial, i l'acord preveu mobilitzar 3.100 milions d'euros més de recursos d'altres administracions i del sector privat durant el mateix període.

El Pacte Nacional per la Indústria és un acord per a la planificació del desenvolupament industrial de Catalunya que té el seu origen en una resolució parlamentria presentada el juliol del 2016 per tots els grups i signat el juliol del 2017 per la Generalitat, CC.OO. i UGT de Catalunya, Foment del Treball, Pimec i Fepime.

LÍNIES D'ACTUACIÓ PACTE

Les línies d'actuació del Pacte Nacional per la Indústria que registren un nivell d'execució més baix pels dos primers anys de vigncia són les d'Infraestructures i Energia, amb un compliment del 17,5%; Sostenibilitat i Economia Circular, amb el 31,7%, i Indústria 4.0 i digitalització, amb un 32,9%.

Els mbits temtics de Competitivitat i Ocupació Industrial, i de Formació són els que han registrat uns percentatges d'execució més alts, amb el 48,6% i el 48,1%, respectivament, els que a més tenen més dotació pressupostria, ha informat la Conselleria d'empresa i Coneixement aquest dijous en un comunicat.

RPLIQUES

Alícia Romero del PSC-Units ha criticat que la compareixena de Villarroya ha arribat deu mesos després de quan la va demanar, el juliol del 2018, per fer balan del primer any del Pacte Nacional per la Indústria: "Hauria de venir més freqüentment al Parlament".

Romero ha agregat que la valoració que ha fet Villarroya del Pacte Nacional per la Indústria ha estat "molt genrica" i que no s'ha facilitat cap document, per la qual cosa ha demanat que es doni als grups polítics informació per analitzar si el grau d'execució anunciat és cert.

Aquestes crítiques han estat compartides per Lucas Ferro dels comuns i Santi Rodríguez del PP: Ferro ha defensat que en aquest acord intervenen molts agents socials i s'haurien de realitzar compareixences peridiques i transmetre millor la informació, mentre que Rodríguez ha assenyalat que no s'han enviat les xifres amb antelació per analitzar-les abans de la compareixena.

En la seva segona intervenció, Villarroya ha lamentat el retard en la seva compareixena i ha explicat que les dades d'aquest acord s'han de comunicar primer al Consell Catal d'Empresa i que no hi ha hagut cap "intenció amagada" per haver-los presentat al matí.

En les rpliques, Rodríguez ha afegit que el Pacte Nacional per la Indústria es va aprovar després dels pressupostos del 2017, que han estat prorrogats el 2018 i 2019, per la qual cosa ha qüestionat que no hi hagi hagut "dificultats" per executar les inversions, al que Villarroya li ha contestat que la situació de prrroga pressupostria ha suposat que algunes infraestructures no s'hagin pogut desenvolupar i ho ha atribut a una situació conjuntural.

Antonio Espinosa (Cs) ha exposat que esperava una valoració més política i no "xifres i xifres" per contrastar l'evolució del Pacte Nacional per a la Indústria, i ha advertit que en l'Observatori de la Indústria de la Generalitat no hi ha informes sobre aquest acord, a més de demanar que es contractin avaluacions externes per valorar-lo.

Eva Baró d'ERC i Teresa Pallars de JxCat han coincidit amb Villarroya que el 155 ha incidit en el desenvolupament del Pacte Nacional per la Indústria, per Baró va suposar nou mesos d'inactivitat per a l'Administració i per a Pallars va implicar una "aturada" en l'economia.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés