Publicat 09/10/2021 10:50CET

Paco Boya (Repte Demogràfic) afirma que "Espanya no està buida: està plena d'oportunitats"

La presidenta del Govern de La Rioja, Concha Andreu, el secretari general de Repte Demogràfic, Paco Boya, la presidenta de la Diputació de Cadis, Irene García, i la diputada del PSC en el Parlament Rosa Maria Ibarra
PSC

Les presidentes de la Rioja i de la Diputació de Cadis demanen feminitzar i millorar infraestructures

BARCELONA, 9 oct. (EUROPA PRESS) -

El secretari general de Repte Demogràfic, Paco Boya, ha constatat els problemes de la despoblació però ha volgut enviar un missatge d'optimisme perquè "Espanya no està buida: està plena d'oportunitats" i perquè el repte demogràfic implica il·lusionar els joves, potenciant el món rural perquè sigui atractiu.

Ho ha dit aquest dissabte a l'Escola de Tardor del PSC durant un debat amb la presidenta del Govern de la Rioja, Concha Andreu, i la presidenta de la Diputació de Cadis, Irene García, moderats per la diputada del PSC al Parlament Rosa Maria Ibarra.

Paco Boya ha dit que el repte demogràfic és també un "repte democràtic" perquè cerca la solidaritat territorial, i ha subratllat que el Govern del PSOE és el que s'ha marcat definitivament aquest objectiu amb polítiques públiques per equilibrar Espanya.

Ha citat la importància de les energies renovables i l'aigua per dir que les polítiques públiques de proximitat seran claus; "no per fer miracles" perquè l'objectiu és de llarg termini, però sí per anar avançant.

Respecte al rural enfront de l'urbà, ha demanat no cercar culpables ni dimonitzar ningú, perquè darrere dels èxodes del camp a la ciutat està finalment la decisió personal o familiar de quedar-se o anar-se'n del camp, i ara cal cercar solucions, mitjançant "un pacte entre el rural i l'urbà" que els corresponsabilitzi.

Boya ha afirmat que les polítiques públiques del Govern central han de tenir una visió transversal i de cogovernança amb les autonomies, i ha assegurat que els fons europeus també han de servir per al repte demogràfic, motiu pel qual ha recordat el pla de 130 mesures que impulsa el seu departament.

També s'ha referit al relleu generacional i la feminització de l'àmbit rural per afavorir-lo: això implica millorar l'entorn, generant una xarxa sobre la qual construir una vida amb "condicions raonables" i amb equitat respecte al món urbà.

CONCHA ANDREU

Concha Andreu ha dit que la Rioja va perdre la Diputació en ser uniprovincial, i amb "dues riojes": el fèrtil Vall de l'Ebre, que concentra el 80% de la població, i la resta, que suma el 20% i està molt masculinitzada.

Ha dit que els seus reptes són facilitar l'habitatge, perquè les cases existents necessiten rehabilitació, i facilitar l'habitatge per als joves, a més de plantejar ofertes de feina, aprofitant "la riquesa de cada zona".

Andreu fixa com a reptes facilitar el teletreball --que suposa universalitzar la connectivitat-- i incrementar els serveis i infraestructures, motiu pel qual un dels objectius de La Rioja és millorar el transport, inclòs l'elèctric.

També ha destacat el treball de la Rioja per millorar les condicions escolars, i ha afegit que "això és clau per a la dona, i hauria de ser igual de clau per a l'home que per a la dona".

IRENE GARCÍA

Irene García ha dit que Cadis està molt poblada i amb pocs municipis, la majoria amb població mitjana, i que en els últims 10 anys la Diputació ha estat clau per a la cohesió territorial, perquè vertebra aquest cohesió mitjançant "la igualtat d'oportunitats" en tots els sentits.

Ha destacat l'atur a Cadis, tot i que no tant en els municipis més petits, i ha destacat el paper de la Diputació en l'ocupació; per exemple, amb una xarxa d'hotels rurals.

García ha defensat que els municipis necessiten finançament per seguir donant suport a l'economia --per crear una "xarxa potent de serveis públic de qualitat"-- i que hi hagi possibilitats d'habitatge.

Sobre la dona, ha lamentat que el seu paper ha estat invisible malgrat la seva importància en el sector primari, i ara fa falta potenciar la conciliació, centres escolars de qualitat, llars d'infants --sobretot on hi ha temporers de llarga durada-- i ludoteques públiques, entre d'altres serveis.

Contador

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés