Publicat 23/01/2021 18:42

El Pacma recorre en empara davant el TC la inadmissió de la seva candidatura a les eleccions catalanes

El partit sosté que les restriccions per la Covid-19 han dificultat la recollida d'avals

BARCELONA, 23 gen. (EUROPA PRESS) -

El Partit Animalista Contra el Maltractament Animal (Pacma) ha presentat aquest dissabte un recurs d'empara davant el Tribunal Constitucional (TC) per la inadmissió de la seva candidatura a les eleccions al Parlament, perqu no han aconseguit recollir els avals suficients per presentar-se.

En el recurs, que ha consultat Europa Press, el partit argumenta que les restriccions per controlar la pandmia de Covid-19 a Catalunya han perjudicat els partits extraparlamentaris que havien de recollir avals, i han trencat el "principi d'igualtat" entre formacions.

"Els partits polítics amb més implantació i mitjans materials per recaptar les signatures dels avals es van posar en una situació de superioritat davant les formacions polítiques que no en tenen, com és el cas de Pacma, cosa que va redundar en un sistema indirecte d'impedir el lliure exercici del dret a la participació política passiva que es reconeix a la Constitució", sosté el partit.

En aquest sentit, el Pacma ha recordat que les altres vegades que s'ha presentat les eleccions catalanes --a les quals es va presentar per primera vegada al 2006-- ha sumat els avals necessaris, el 0,1% dels electors inscrits en el cens.

En un comunicat, la presidenta del Pacma, Laura Duarte, ha lamentat que no s'hagi eximit als partits de recaptar els avals malgrat la pandmia: "Si l'exigncia d'aquestes signatures sempre ha estat injusta, en aquestes circumstncies es converteix indubtablement en un obstacle que vulnera el dret de tots els partits polítics a participar en les eleccions".

"Lluitarem fins al final i esgotarem totes les opcions per fer que els animals puguin tenir veu a les urnes", ha dit.

SENTNCIA DESESTIMATRIA

El Pacma recorre en empara davant el TC després d'haver impugnat l'acord de la Junta Electoral Provincial que va inadmetre la seva candidatura davant el Jutjat Contenciós-Administratiu de Barcelona, que va dictar sentncia desestimatria.

"En la via jurisdiccional ordinria es va allegar extensament sobre la violació dels drets fonamentals que ara s'invoquen, motiu pel qual cosa es va donar una oportunitat al Jutjat Contenciós-Administratiu per tenir-los en compte, una allegació realitzada i no benvolguda que va esgotar la via jurisdiccional ordinria", s'argumenta en el recurs.

Segons el Pacma, "les crregues collaterals concretes i no contingudes a la llei electoral s'han imposat en forma de restriccions" que han perjudicat greument els seus interessos electorals i el dret de sufragi dels seus votants, sosté el partit en el recurs.

El partit manté que altres formacions que també havien obtingut els avals en altres cites tampoc no els han aconseguit en aquesta a causa de les restriccions, que van portar al partit a recórrer el decret de convocatria pel 14 de febrer "en al3legar que la seva celebració en aquesta data suposava una irresponsabilitat i un risc per a la salut pública".

D'altra banda, Pacma sosté que Vox els ha pogut aconseguir perqu és un partit amb representació al Congrés i amb mitjans al seu abast, i que JxCat i el PNC "han aconseguit els avals en pocs dies amb la cobertura de la televisió pública TV3 que oberia els informatius amb aquesta recollida de signatures".

Per tot aix, el partit sollicita al tribunal reconixer els seus drets i declarar la nullitat de l'acord de la Junta Electoral que els va deixar fora de les candidatures admeses.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés