Publicat 5/9/2020 11:07:33 +02:00CET

Pacheco retreu que l'administració no tanqui empreses que incompleixen mesures anti Covid

Javier Pacheco, secretari general de CC.OO. De Catalunya
EUROPA PRESS

Reclama garantir els ERTO "de manera estructural" més enllà de la pandèmia

BARCELONA, 5 set. (EUROPA PRESS) -

El secretari general de CC.OO. de Catalunya, Javier Pacheco, ha retret que cap administració tingui la capacitat de tancar les empreses que incompleixen mesures de seguretat i higiene per evitar el contagi de coronavirus als centres de treball.

"No hi ha qui tanqui una empresa en cas d'incompliment de mesures del Covid. No la tanquen (les consellerias de) Salut ni Treball perquè els seus mecanismes d'actuació sancionadors no estan previstos per a una situació de pandèmia", ha exposat en una entrevista d'Europa Press.

Ha criticat que encara no s'hagi aprovat un decret que resolgui aquesta "deficiència" després de tots aquests mesos, ni a nivell estatal ni a Catalunya, per la qual cosa només s'ha pogut actuar amb multes contra empreses per incomplir mesures.

"Hi ha d'haver la capacitat administrativa per poder tancar i donar-li caràcter sancionador a l'incompliment. Si no, totes les mesures preventives poden tenir una fuita que, en el cas d'una pandèmia d'aquestes característiques, són focus de contagi que fan que la resta de l'economia i la societat en patim les conseqüències perquè aquestes irresponsabilitats no estan ben controlades", ha advertit.

Ha avisat del perill que suposa que algunes companyies no respectin les noves mesures, com es va veure amb la recollida de la fruita a Lleida, i que algunes arribin a prohibir que els seus treballadors s'aïllin quan donen positiu i els amenacin amb acomiadar-los: "Aquestes coses passen, encara que no siguin les que més passen".

ERTO

Pacheco ha reclamat garantir els expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO) "de manera estructural" més enllà de la pandèmia, per acompanyar en processos de transformació de sectors productius, com la digitalització i el canvi cap a l'economia verda.

El líder sindical ha defensat que els expedients temporals són "una de les millors solucions" que hi ha hagut per afrontar la crisi del coronavirus i poden servir per assegurar que les transicions cap a nous models són justes i no es deixin enrere els treballadors quan les companyies reorienten les seves activitats.

"Aquesta gent no pot quedar-se pel camí mentre les empreses es reinventen. Han de tenir una cobertura, que es pot cobrir amb un sistema com el dels ERTO", i ha demanat pactar les noves condicions econòmiques per a organitzacions i empleats sota les quals es podria accedir als expedients temporals.

Abans d'assolir un nou consens sobre la concepció dels ERTO, Pacheco ha demanat allargar la vigència dels plantejats per donar resposta a la frenada del Covid-19 fins a finals d'aquest any.

POSSIBLES ERO A LA TARDOR

La nova crisi està també començant a deixar els primers expedients de regulació d'ocupació (ERO): "Comencem a tenir la preocupació que comencen a saltar les alertes".

A més, ha explicat que la frenada pel coronavirus ha coincidit amb els canvis que s'estaven començant a donar en els models productius, i ha augurat que serà a la tardor quan es vegi si els ERTO s'acaben convertint en ERO.

SETEMBRE: "S'HA FET MOLT MALAMENT"

Pachecho ha criticat que la previsió de la tornada a les escoles i els centres de treball de cara a setembre "s'ha fet molt malament", sense una idea clara de com enfocar-la i de quines restriccions calen per frenar l'expansió del Covid-19.

"Anem molt tard", ha resumit Pacheco, que ha remarcat que agost hauria d'haver servit per anticipar tots els problemes que començaran a sorgir aquestes setmanes.

Sobre la conciliació de les famílies que hagin de cuidar de menors per coronavirus, ha plantejat un permís retribuït, a diferència de les posicions manifestades per UGT de Catalunya i Pimec, que plantegen establir baixes laborals.

"Deixem les arques de la Seguretat Social tranquil·les, que ja pateixen; anem als Pressupostos Generals (de l'Estat) i fem una prestació", ha dit.

PRESSUPOSTOS

Per tot això, ha demanat als partits els acords necessaris que permetin uns nous comptes, tant al Congrés com al Parlament: "Aquest any no ens podem permetre el luxe de no tenir-los".

"La situació econòmica és molt, molt complicada, i requereix que tots els recursos que s'estan posant damunt de la taula estiguin a la disposició dels canals que arribin després a l'economia real. I aquests recursos vénen de la UE i dels pressupostos", ha advertit.

I ha confiat que es puguin arribar a aprovar els Pressupostos catalans, malgrat que ho veu més complicat que els PGE, amb un Govern que veu en "campanya electoral sense convocar la data de les eleccions des de fa ja uns quants mesos".

"Cal aclarir d'una vegada quin és el futur estable a mig termini del proper Govern", ha exigit.

Contador